Metoden är ganska lätt och är ett av många bra hjälpmedel för att minska på kaloriintaget men ändå bli mätt.
Olika livsmedel har olika mängd kcal jämfört med volym. För att räkna ut ED-faktorn dividerar du livsmedlets kaloriinnehåll med vikten.
Exempel: Äpple her ett kaloriinnehåll på 56 Kcal/100 gram (ED-faktor 0,56), jämfört med bacon som har ett kaloriinnehåll på 345 Kcal/100 gram (ED-faktor 3,45).
Väljer du mat med lägre energidensitet kan du alltså gå ner i vikt utan att behöva minska på portionsstorlekarna. Forskning i USA visar på att människor har en benägenhet att äta ungefär samma mängd mat varje dag men det behöver nödvändigtvis inte innehålla lika mycket kalorier. Det är mängden volymen i magsäcken som signalerar till hjärnan när vi är mätta, inte kaloriinnehållet.
Ät inte för fort, då hinner denna mättnadssignal inte med o risken är stor att du blir för mätt och får i dig onödigt många kalorier. Tänk också på att fett har nästan dubbelt så mycket (9,3 Kcal per gram) kaloriinnehåll som exempelvis kolhydrater (4,1 Kcal per gram).
Vilken diet du än väljer är fortfarande grundregeln att du måste förbruka fler kalorier än du tar in om du ska gå ner i vikt.
Exempel på mat med mycket låg ED-faktor:
Buljong, Gurka, Sallad, Spenat, tomat, broccoli, morötter, färska bär, äpplen, päron, lättare soppor, mat med högt vatteninnehåll och vissa lightprodukter.
Exempel på mat med låg ED-faktor:
Havregrynsgröt, Avokado, fullkornspasta, lättkeso, baljväxter, banan, tonfisk i vatten, mager fisk och lättyoghurt.
Exempel på mat med medium ED-faktor:
Ägg, kalkon, kycklingfilé, quorn, lättglass, mager ost, magert nötkött och fet fisk
Exempel på mat med hög ED-faktor:
Olja, smör, majonäs, nötter, godis, bacon, korv, hamburgare, fet ost, chips, kakor, paj, gratänger och mat med högt fettinnehåll.