Happy Nouruz - Fira det Persiska nyåret!
av Mattias Hildingh
![Happy Nouruz - Fira det Persiska nyåret!](/assets/media/featured/article/113-sJzxTXzNyWV0q3GLjbbT.jpg)
Inspirationen från våren och på den rika matkulturen i Mellanöstern har vi gjort en samling egen hälsosam och välsmakande meze.
Traditionella rätter som är enkla och billiga att laga. Alla ingredienser går att få tag på i nästan vilken affär som helst.
Ofta är det fördel att köpa torkade kikärtor, bönor och andra baljfrukter. Men de kräver lite tid och förberedelser. En burk av något går snabbt och nästan lika bra.
Det är många smakrika ingredienser och vi rekommenderar att prova på. Vi rekommenderar att ta en extra titt i varugångarna och grönsaksdisken. Köp gärna bladpersilja i lösvikt. Se efter koktiderna på bulgur. Välj matolja med omsorg. Samt berika kryddhyllan med sesamolja, harissa och sumak
Låt recepten bli en grund för inspirationen när du vill äta hälsosamt i vårsolen.
Hommus
Är ett fantastiskt välsmakande tillbehör.
Gott till grillat, som tillbehör till sallad eller att äta på en bit bröd.
Det går att variera i oändlighet efter tycke och smak.
Det kan verka omständligt och tidskrävande. Men klart godast och definitivt billigast, är det att koka kikärtor själv. Enklast är om du blötlägger dem i grytan kvällen innan och låter dem stå under natten.
Annars köp kokta på burk 400 g (räkna med 2 burkar till detta recept). Skölj dem ordentligt innan.
Olivolja rekommenderas för smaken, men det går utmärkt att ersätta den med rapsolja.
Basen för hommus är:
5 dl kikärtor
0,5 dl olivolja
Salt och vitpeppar
Mixa de kokta kikärtorna tillsammans med oljan så att du får en önskad konsistens.
Den kan vara grov, torr, eller finmixad efter tycke och ändamål.
Några av de vanligaste smaksättningarna i hommus är:
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk mald spiskummin
persilja
0,5 tsk paprikapulver
Harrissa (stark rödchilisås)
4 msk citronsaft
4 msk tahini, sesampasta
0,5 tsk sumak
Tabbouleh
En sallad med bulgur, tomat, gurka och persilja . Det går snabbt att göra, kostar väldigt lite och är väldigt gott. Det kan förberedas i god tid och blir bara godare om det får stå i kylen.
Bulgur är gjort av vete och innehåller därför gluten. Det finns glutenfri couscous som är gjord på majs och smakar bra. Varianter på bulgur är couscous och tex mograbhi. Vissa sorter behöver koktid, andra behöver bara stå och dra i kokt saltat vatten tills de svällt färdigt. Du kan variera smaken, med att exempelvis tillsätta buljong i vattnet.
Bulgursallad är fiberrikt och GI vänlig kost.
Anpassa mängden efter behov.
Till exempel 2 dl bulgur, till 4 personer.
Hacka sedan
0,5 gurka
5 tomater
en gul lök
3 dl bladpersilja
2 vårlökar med gröna delen
1 handfull finhackad, färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
4 msk citronsaft
1 dl fin olivolja
1 krm kryddpeppar
1 krm malen kanel
Baba ghanoush
Eller Baba ganouj är en maträtt gjord av aubergine
En röra god som förrätt eller som tillbehör.
Det finns många varianter på rätten, då även hur auberginerna tillagas.
Enkelt sätt skär du 2-3 auberginer, ca 500-600 gram på längden och rostar de i ugnen 200 grader cirka 40 minuter. För att bli av med auberginernas beska, kan du till exempel salta skivorna. Lägga dem på hushållspapper på en plåt i 45 graders lutning, en stund innan och den beska saften rinner av.
Skiva 2 vitlöksklyftor och låt dem rosta tillsammans med auberginerna sista 10 minuterna.
Låt dem svalna
Ta sedan bort skalet och mosa för hand eller mixa innehållet med
saften av 2 citroner
3 msk tahini sesampasta
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk vinäger
Hackad persilja
Låt allt stå och dra ihop en stund innan servering
Dekorera gärna med färsk persilja, mynta och varför inte rubinröda granatäppelkärnor, rika på antioxidanter och Flavonoider
Salade Kalam
Kan enklast beskrivas som en persisk coleslaw
Det är en kall vitkålssallad med kidneybönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
1,5 dl kidneybönor
3 potatisar av fast sort/ 1 rättika
0,5 tsk salt
3 ägg
1 saltgurka
En rätt som med lite planering och förberedelser är enkel att göra.
Till exempel är det en fördel att blötlägga bönorna och koka potatis dagen innan.
Potatisen ingår traditionellt. Mängden går att variera för LCHF och går att utesluta. Vi kan ersätta den här med rättika
Åter igen, blir det bäst och billigast att blötlägga och sen koka kidneybönora själv.
Som vi gjorde med kikärtorna till hommus tidigare. Men det går bra att ta en burk,(400g) om tiden kräver det istället. Skölj dem noga. Koka 3 stycken potatisar av fast sort /1 rättikan. Låt svalna. Tärna dem.
Hårdkoka 3 ägg, låt dem svalna och hacka dem
Strimla 400 g vitkål
Hacka en saltgurka
Gör dressingen genom att röra ihop:
1 dl naturell yoghurt
0,5 dl majonnäs
2 msk limesaft
1 krm svartpeppar
Lägg de strimlade kålen, de hela bönorna, de äggen, saltgurkan och potatis/rättikan i en bunke.
Rör ner dressingen försiktigt.
Happy Newroz!