Bra för blodsockret
Frukosten är inte minst viktig i hälso- och viktminskningssammanhang då du redan där bör se till att din viktiga blodsockerhalt håller sig inom ramen för vad som är bra för dig. Dvs. att du äter ordentlig så du klarar dig fram till lunch utan att ditt blodsocker hinner dala för mycket.

Ladda med energi
Äter du frukost väldigt tidigt på morgonen rekommenderar jag dig äta ett litet mellanmål mellan frukost och lunch så att inte du hinner bli för hungrig till lunchen. Under frukosten skall du se till att få i sig tillräckliga mängder av de energigivande näringsämnena gärna jämnt fördelat mellan dem. Ett exempel på en bra frukost kan se ut såhär: En tallrik havregrynsgröt med nötter, mandlar och pumpafrön, ett eller två kokta ägg samt ev. en frukt eller lite bär till. Svårare än såhär behöver det inte vara. Alternativet till detta kan vara en härlig smoothie och ett kokt ägg.

Ingen morgonaptit
Det är vanligt att man inte har någon vidare aptit på morgonen. Men du bör trots det äta inom en timme efter du stigit upp. När du vaknar frigörs det blodsocker i levern. Detta sker för att du överhuvudtaget skall orka gå upp. Men det varar tyvärr inte så länge, utan du behöver fylla på inom kort. Ett tips kan vara att helt enkelt gå upp lite tidigare för att kunna få i dig den viktiga frukosten. Jag har själv ingen större matlust på morgonen, så personligen tycker jag det är ok med gröt då det är lätt att svälja tack vara hög vattenhalt. Av samma anledning föredrar jag ett löskokt ägg än ett hårdkokt. Ett alternativ är att mixa ihop en smoothie, så kan du dricka din frukost.

Grinig utan frukost
Vad händer om jag hoppar över frukosten? Jo, då ställer kroppen in sig på sparlåga, du blir ofta grinig och presterar sämre, mår sämre. Då bli det bl.a. stresshormonet kortisol som kommer styra ditt blodsocker, vilket inte alls är bra för din ev. viktminskning och hälsan i övrigt. När du sedan äntligen kommer till fikat eller lunchen kommer du ofta att välja det där extra feta, söta och onyttiga som du bara måste ha. Här spelar kroppen och hjärnan dig ett spratt. Den signalerar att det är matbrist: ”Det är bara o äta allt vad du kommer över med högt energiinnehåll” Denna impuls är mycket svår att stå emot!

Stimulerar förbränning
Ett bra exempel är människan på stenåldern, vi är fortfarande byggda på samma sätt som då, och på den tiden gällde det att få i sig mat när det väl fanns. Gör vi tvärtemot, dvs äter regelbundet, lär vi kroppen snabbt att den inte behöver oroa sig för det kommer snart ny föda igen. Att äta regelbundet stimulerar även förbränningen på samma sätt, kommer det mer mat är det ok att förbränna, resonerar den. Ett exempel på en sämre frukost som inte håller blodsockret inom rätt nivå, är en tallrik fil med cornflakes. Men det är bättre än inget alls…

Studier bekräftar
En färsk studie från USA visar att de som äter frukost går ner mer och snabbare i vikt, jämfört med dem som hoppar över frukosten i tron om detsamma. Detta har även tidigare studier påvisat och denna bekräftar vikten av att äta en ordentlig frukost.

Små förändringar gör stor nytta
Om du inte redan äter en ordentlig frukost idag, är det ett hett tips att göra din första förändring redan på morgonen. Lyckas du med en sådan liten förändring i din kost, har du kommit mycket långt på vägen och kan känna dig nöjd med dig själv resten av dagen. Därmed inte sagt att du inte behöver äta mer under dagen, det behövs påfyllning med jämna mellanrum, helst var tredje eller var fjärde timme.

Det finns till och med en diet i USA som heter ”Big breakfast diet” där denna ganska enkla metod har hjälpt många Amerikanare till viktminskning och bättre hälsa. Låt frukosten bli det första du förändrar!