Kaloriintaget är avgörande vid viktnedgång
Att kalorierna har avgörande betydelse för viktnedgång råder det inga tvivel om, det finns det hur mycket forskning som helst som tyder på. Äter du mer kalorier än vad du gör av med går du upp eller i bästa fall står still i vikt. Äter du mindre kalorier än vad du gör av med går du ner i vikt. Det här är viktigt och gäller alla metoder, även LCHF och annan lågkolhydratkost.

Det är viktigt att skilja på kalorier och kalorier
Mycket tack vare lågkolhydratskost som GI och LCHF har vi på senare tid lärt oss att skilja på goda och onda kalorier. Bra kalorier från fett- och proteinrika livsmedel som olivolja, nötter, avokado, kött, fet fisk och kokos ställs emot dåliga kalorier från kolhydratrika livsmedel som pasta, bröd, läsk, godis och kakor. Det finns bra kalorier i kolhydratrika livsmedel också och dessa kommer från grönsaker i alla dess former, även rotfrukter och en viss mängd frukt är bra.

Kaloribegränsad kost är inte detsamma som fettsnål kost
Fett innehåller nästan dubbelt så många kalorier som kolhydrater och protein. Men det är inte detsamma som att du ska äta en fettsnål kost, tvärtom, bra kalorier kommer övervägande från fett och protein, inte kolhydrater. Det här är extra viktigt att tänka på om du vill gå ner i vikt.

Måste man räkna kalorierna?
Svaret är nej för de flesta. Väljer du bort majoriteten av de dåliga kalorierna såsom pasta, vitt bröd, godis, kakor och läsk så är du en bra bit på vägen och det räcker för många för att gå ner i vikt. Andra tar till en diet som t.ex LCHF eller lågkolhydratkost som i princip utesluter kolhydrater och därmed är de flesta dåliga kalorierna borta. Vissa går trots detta inte ner i vikt och då kan det vara all idé att ta en titt på hur man egentligen äter och faktiskt räkna kalorierna under en tid.

Kan man bli fet av bra kalorier?
Svar ja. Äter du för mycket mat oavsett om den är hälsosam eller inte kommer du gå upp i vikt eller stå still i vikt. Det är här det kluriga kommer in tycker många. Man anser sig själv äta bra och nyttig mat men man gå inte ner i vikt. Orsaken kan helt enkelt vara att man äter för många kalorier. Vissa kallar det för ”för stora portioner ”eller annat men i själva verket är det naturligtvis samma sak. Se upp med nötter, olja och grädde!

Det som är positivt med bra kalorier
Äter du övervägande mat med bra kalorier kommer du..
• Känna dig mätt längre
• Ha mer energi
• Ha betydligt lättare att gå ner i vikt
• Slippa snabba blodsockersvängningar
• Ha ett bättre humör
• Må bättre

Hitta den kost just du mår bra av
Det är viktigt att du hittar vilken typ av kost som passar just dig, vad just du mår bra av att äta. Det spelar ingen roll vad livsmedelsverket, ivriga LCHF-anhängare eller andra säger. Många mår bra av mindre kolhydrater och mer fett, andra är tvärtom. Hitta vad just du mår bra av och vad som är bra för just din hälsa, vikt och välmående.

Så här kan Matdagboken hjälpa dig
Känner du att du vill komma igång med hälsosam kost och viktminskning samt äta mer av de bra kalorierna och mindre av de dåliga finns vi här. Alla våra recept, menyer och kickstartprogram är baserade på det du nyss läst.

• Personligt energibehov. Få reda på hur mycket kalorier just du ska äta för att nå ditt mål.

• Ha koll på vad du äter. Som medlem på Matdagboken kan du registrera vad du ätit och se hur mycket du fått i dig i förhållande till ditt personliga kaloribehov.

• Kickstart. Program som passar dig som vill få en flygande start på din viktminskning eller dig som hamnat på en viktplatå. Finns som LCHF, Paleo, 5:2 och GI. Läs mer här.

• Färdiga veckomenyer. Många olika färdiga veckomenyer med LCHF, LCLC, GI-Rivstart, Paleo och många fler. Läs mer här.

• Över 2000 kaloriberäknade recept. I vår stora receptdatabas blir du lätt inspirerad av massor av goda och nyttiga recept. Alla recept är kalori- och näringsberäknade.