Choklad är alltid hett
Choklad är ett lika ständigt aktuellt samtalsämne och alltid ett hett ämne för alla som tänker på sin vikt. Det dyker upp chocolaterior som svampar ur jorden. Har du inte varit på chokladprovning är det dags att testa denna läckra smaktest. Det finns till och med diplomerade chokladterapeuter som erbjuder chokladterapi för stressreduktion, harmoni och viktminskning!

Choklad har en direkt magisk effekt på de flesta. Visst kan du riktigt känna doften av choklad när du ser på bilden av chokladfondue? Står det en skål med läckra chokladpraliner framme på ett kalas är det väl omöjligt att motstå? Och hur hemskt kan inte det kännas om man håller på att gå ner i vikt eller ska hålla sin vikt? Du skulle närmast kunna strypa värdinnan, eller hur?


Njut av himmelsk choklad
Men ta det lugnt, du kan äta och njuta av den mest himmelska chokladen även när du går ner i vikt. Det finns massor av bra saker med choklad. Det är nyttigt, det innehåller mängder av ämnen som är bra för hela ditt välbefinnande och det är gott – och det är en bra sak i viktminskningshänseende. Du ska äta det du tycker om och du ska känna dig nöjd och belåten – det är det som är det fina i kråksången när du ska gå ner i vikt. Om du tillåter dig livets goda kommer du att lyckas. Ingen orkar leva med förbud i långa loppet. För en chokladälskare handlar det bara om att ta reda på vilken choklad man älskar och äta den på rätt sätt.


Den nyttiga kakaobönan
Den rena kakaobönan är nyttig, men bara om den inte blandas med vegetabiliska fetter och socker. Kakaobönan innehåller 50 procent kakao och 50 procent kakaosmör, som är ett fleromättat fett. Kakaobönan innehåller också naturligt amfetamin, vilket förföraren Casanova och haremskungen Montezuma åt med förtjusning för att klara av att tillfredsställa alla sina damer.

Ren 60-procentig choklad motsvarar sex procent fett. Det innehåller alla nyttiga mineraler som exempelvis flavoner, som dämpar risken för åderförkalkning.
För att få ut bästa möjliga kvalitet ur kakaobönan pressas kakaomassan. Ju mer den pressas desto högre kvalitet, och till slut blir det kakaopulver.


Choklad bra för humöret
Chokladens hälsobringande effekter är naturligtvis mumma för alla som vill ha en orsak till att ta en pralin. Vetenskapliga bevis är lite svaga men det finns gott om ämnen i choklad som är humörhöjande.
Alkaloider är som koffein och gör oss pigga. Endorfiner frisätt när vi äter välsmakande mat och det är kroppens eget må bra hormon. Anandamid stimulerar dopaminproduktionen som triggar belöningssystemet.

Men den kanske mest betydelsefulla mekanismen är den sensoriska upplevelsen. Det ska dofta kakao med toner av röda bär, citrus cederträ och plommon. Smaken ska vara fyllig och lång. Den ska vara av sammetslen konsistens och smälta sakta i munnen. Visste du att kakaobönan kan ge upphov till närmare 300 olika smaker och 400 aromer?


Choklad- och chokladterapeuter
Kakaosmöret i sig är ett fleromättat fett som är nyttigt för kroppen. Det är bra för bristningar och kan smörjas in på magen när man väntar barn.

Vill du tillfredsställa ditt chokladbehov kan chokladmassage stilla suget. Efter en timmes helkroppsmassage har chokladdoften trängt djupt in i porerna och du är definitivt tillfredsställd av den mjuka sköna massagen. Känner du hellre för ett bad kan du glida ner i ett chokladbad på närmsta spa. Det är som att bada i i vispgrädde, toppad med riven mörk choklad. Både chokladmassage och chokladbad går du inte upp i vikt av – men de kostar desto mer slantar…Äta-choklad-tips

• Ät mörk choklad med hög kakaohalt – Det stillar begäret snabbare än ljus ofta fetare choklad

• Välj hellre dyrare finare choklad framför billig – det känns lyxigare. Dessutom har du inte råd till så mycket

• Ät det du tycker är godast – du äter det till sist ändå

• Ät medvetet. Håll koll på hur mycket energi /kalorier du får i dig

• Gör en stor lyxig och njutningsfull stund av din chokladstund
"Den som inbillar sig att han börjar förstå chokladens mysterier är lycklig på gott och ont. Precis som när man är förälskad och försöker förstå ett annat slags mysterium."

Frederic Bau, Chefskonditor Valrhona”Syftet med att äta choklad är att det ska smaka gott, men godast verkar vara nyttigast.”
Claude Collin, läkare och ingår i Chokladakademiens medicinska råd.