Blåbär - Ett hälsobär!
av Annica Johansson

Vid en internationell konferens som hölls 2004 presenterade en grupp forskare detaljer från en studie som antyder att färgämnena i blåbär kan skydda hjärnan mot skador motsvarande de som Alzheimers sjukdom ger. Senare har andra studier pekat på att blåbär även förbättrar minnet och skyddar hjärnan mot fria radikaler.
En kost rik på blåbär har också visat sig hälsosamt för hjärt- kärlhälsan så till vida att råttor som fötts upp på en kost rik på blåbär haft starkare aorta än en kontrollgrupp råttor som fötts upp på vanlig kost. I studien undersökte en forskade vid University of Maine, Dorothy Klimis-Zacas, vilken effekt blåbär hade på aorta. I 13 veckor fick kontrollgruppen råttor normal diet medan den andra gruppen fick normal diet fast med ett tillskott av blåbär (8%).
Forskarna undersökte mängden av GAGs i blodkärlens väggar. Högre nivåer av GAG innebär att blodkärlen är bättre skyddade mot hjärt- och kärlsjukdomar. Forskarna såg att nivåerna av en GAG kallad GalAGs hade ökat i råttornas blodkärl. Nivåerna var 67% högre jämfört med kontrollgruppen.
Blåbäret tillskrivs dessutom egenskaperna att kunna stoppa diarré och även om inga moderna studier finns på ämnet är det troligt att en bromsande effekt finns när det gäller torkade blåbär. Torkade bär innehåller höga halter garvämnen som inte frigörs förrän i tarmen och därmed inte påverkar magsäcken. Färska bär kan däremot ha en lätt laxerande effekt.
Blåbär kan man odla själv om man har tillgång till jord med lågt PH-värde och väldigt mycket plats. Plantorna blir stora och man bör ha minst 1,5 meter emellan dem.
Det ämne som forskarna studerat mest intresserat på senare tid är antocyaniner, det färgämne som ger många frukter och bär deras mörka röda, lila och blåfärg. Det finns bl.a. i aronia och blåbär. I flera olika tester visade det sig att frukter och bär som var rika på antocyaniner inte bara hämmade tillväxten av cancerceller, i några fall verkade antocyaninerna också döda cancerceller. Forskarna törs dock inte peka ut en frukt eller grönsak som mer nyttig än någon annan eftersom det finns över 600 olika sorters antocyaniner i naturen och än så länge har vetenskapen bara skrapat på ytan när det gäller hur de påverkar människan och vilka hälsofördelar som finns.
Det lättaste sättet att få i sig mer antocyaniner är att äta mer bär med kraftiga färger, som hallon, blåbär, björnbär, tranbär, jordgubbar och hjortron till exempel.
Källor:
http://www.odla.nu/bar/blabar.shtml
http://www.nutraingredients.com/Research/Blueberries-show-promise-in-protecting-heart
http://researchnews.osu.edu/archive/anthocan.htm
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?aid=1893040
http://www2.med.umich.edu/prmc/media/newsroom/details.cfm?ID=1113
http://enews.tufts.edu/stories/101399BlueberriesMayImproveMemory.htm
http://www.wildblueberries.com/health_benefits/research.php
http://www.alltommat.se/matinspiration/halsa/vitaminboosta-dig-med-bar