1. Äta oplanerat på fester
Våren och sommaren innebär många sociala sammanhang som studentmottagningar och fester med familj och vänner. Oavsett om det är studentmottagning, kräftskiva, påsk- eller julbord så ska du undvika att äta då du inte behöver det. Om du inte är hungrig så kan du ta ett glas bubbelvatten istället.

När du väl närmar dig buffébordet så ska du se om det finns saker som inte kommer att sätta sig runt dina höfter eller orsaka en svullen mage. Grönsaker, proteinrika livsmedel och en del frukt är som regel bättre val än kex, godis och bakelser.

2. Äta mat som fyller men gör dig hungrig
När du vill ha en snabb energikick så kanske du stoppar i dig en bulle. Det här känns som ett bra val då du upplever att du är hungrig och även vill få en liten sockerkick. Men den där sockerkicken varar inte länge. När den är över så är du hungrig igen varpå du kanske sträcker dig efter fler bullar och snabbt fyller upp magen som protesterar.

Välj istället mellanmål som ger mer energi. Nötter är ett perfekt exempel på detta. Kokt ägg och avokado är två andra bra exempel på mellanmål. Men se till att tugga ordentligt så att du inte utsätter magen för alltför stora bitar som är svåra att smälta. Se också till att dina måltider har gott om protein och fibrer som gör att du står dig längre och därmed inte hamnar i situationer där du stoppar i dig mycket mer än vad du behöver.

3. För stora portioner
När du känner dig vrålhungrig så kanske du lastar tallriken full. Det här är ett vanligt misstag. Du behöver inte så mycket mat. Faktum är att en bra riktlinje är att bara äta tills du har fyllt magsäcken till omkring 80 %. Detta gör du genom att ta bort hälften från tallriken. Ät långsamt och känn sedan efter.

Efter 20 minuter så har din hjärna fått signalerna om situationen i magsäcken. Är du hungrig eller sugen? Om du verkligen fortfarande är hungrig så kan du lägga till lite mer på tallriken. Om du är sugen så bör du fundera lite på varför och om du verkligen ska äta mer eller kanske börja jobba på att vänja dig av med detta beteende.

4. Äta för fort
När du äter fort så ökar risken för att du äter för mycket. Det tar som sagt omkring 20 minuter innan din hjärna har registrerat att du faktiskt är mätt. Om du stoppar i dig allting på 5 minuter så går det en stund innan du känner hur fullproppad du är och då kan det vara försent. Ta för vana att inte lägga ny mat på gaffeln innan du har tuggat klart det som du har i munnen. Kallas även Mindful Eating.

5. Vänta för länge mellan måltider
Det är också ett misstag att vänta för länge mellan måltider. Gäller såklart inte dig som kan hantera periodisk fasta och andra metoder som just går ut på att inte äta under långa perioder.

Om du blir så hungrig att du har svårt att kontrollera portionsstorlek så är det lätt hänt att den blir för stor. Men om du ser till att få i dig nyttiga mellanmål så att du aldrig blir desperat efter en massa mat så är det lättare att äta mindre.

Ha nyttiga och mättande mellanmål som nötter, kokta ägg och avokado med dig i väskan så att du kan förebygga tanklöst ätande på grund av hunger. Tänk dock på att nötter är ofta väldigt kaloririkt så det är inte ”fritt fram”.

TIPS! En av de bästa strategierna är att följa ett färdig kostschema eller ett kickstartsprogram. Då slipper du fundera OM eller VAD du ska äta. Välj kostschema och bli medlem här!