1. Nötter – Nötter är väldigt hälsosamma och innehåller en hel del vitaminer, mineraler och omega 3. Studier visar också att de som äter nötter drabbas inte lika ofta av olika sjukdomar som andra. Nackdelen är att nötter är väldigt kaloririka och är lätta att överäta. En näve (75 g) valnötter innehåller t.ex ca 500 kcal, lika mycket som en hel middag.

2. Frön – Frön är precis som nötter väldigt hälsosamma. Ta t.ex pumpafrön som innehåller mycket vitaminer, mineraler och stärker immunförsvaret tack vare dess höga innehåll av zink. En näve (75 g) innehåller ca 400 kcal.

3. Olivolja – Alla vet väl att olivolja tillhör det nyttiga fetterna och det finns mycket forskning som visar på de som regelbundet äter olivolja har bättre hjärt- kärlhälsa. Mycket forskning tyder också på att olivolja minskar risken att drabbas av cancer. Oljan är däremot mycket lätt att överdosera så se upp! 0,75 dl olivolja innehåller ca 600 kcal, dvs lika mycket som en stor middag.

4. Kokosfett - Kokosolja har seglat upp som rena hälsokuren och konsumeras som den är men även friskt både som pålägg, i kaffet och i diverse maträtter. Kokosoljan skall vara ekologisk och kallpressad, glöm alltså det silvriga paketet i kyldisken. Oljan är dock mycket kaloririk och 0,75 dl innehåller ca 630 kcal. Ingenting man ska överdosera när man vill ner i vikt mao.

5. Salladsdressing – Det är salladstrend i Sverige just nu och det finns numera att tillgå lite överallt. Jättebra, jättenyttigt och en mycket vanlig lunch. Men dressingen kan lätt förstöra din viktnedgång då den är väldigt kaloririk. Dressingen innehåller ofta olja eller annat rent fett. 0,75 dl dressing innehåller ca 500 kcal vilken blir ungefär lika mycket som ett stort wienerbröd.

TIPS: Är ditt mål att gå ner i vikt och är osäker på vad din mat innehåller? Chansa inte! Registrera det du äter i din matdagbok innan du äter det. På så sätt ser du hur mycket kalorier, fett, protein och kolhydrater det innehåller och om det passar in i din diet.