Här kommer min favoritlista på alternativ till pasta, ris och pommes. Vi är många som både vill hålla nere på kalorierna och kolhydraterna, listan funkar perfekt i båda fallen. Vill du prova tipsen i ett färdigt program kan du t.ex köra 800 Kcal Kickstart eller den lite snällare varianten LCLC Kickstart (Low Carb Low Cal). Beställ ditt kickstartprogram här och kom igång direkt!

 1.  Vitkål

 • 4,7 g Kolhydrater per 100 gram
 • 30 Kcal per 100 gram

Vitkål är en riktig diet-favorit och har många användningsområden för den typen av mat. Vitkål passar bra som utfyllnad i de flesta maträtter och tänker du ekonomiskt är det en fördel att använda vitkål då den är väldigt billig. Coleslaw och pizzasallad är två vitkålsklassiker!
Recepttips: Smörstekt vitkål med vitlök och basilika.
Fler recepttips med vitkål: 100 recept med vitkål

 

2. Zucchini / Squash

 • 2,2 g Kolhydrater per 100 gram
 • 15 Kcal per 100 gram

Zucchini eller squash som den också kallas är ett superbra livsmedel för alla typer av dieter, speciellt om du kör LCHF eller annan lågkolhydratdiet. Här har du speciellt en bra ersättare till vanlig pasta eller spaghetti och det är väldigt enkelt att göra sin egen zucchinipasta.
Recepttips: Snabb zucchinipasta
Fler recepttips med zucchini: 100 recept med zucchini

 

3. Blomkål

 • 2,6 g Kolhydrater per 100 gram
 • 24 Kcal per 100 gram

Blomkål är en av mina favoriter strax efter broccoli, den mättar bra och har en väldigt god smak. Du kokar den i lättsaltat vatten i ca 5-10 minuter beroende på hur stora bitar det är. Servera den som den är eller mixa till mos med lite grädde, där fick du den perfekta ersättaren till vanligt potatismos! Blomkålsris är den perfekta ersättaren till vanligt ris.
Recepttips: Ugnsbakad blomkål
Fler recepttips med blomkål: 100 recept med blomkål

 

4. Broccoli

 • 3,1 g Kolhydrater per 100 gram
 • 35 Kcal per 100 gram

Favoriten bland grönsakerna, kalorisnål, kolhydratssnål och supernyttig! Massor av C-vitamin, men även rik på B vitaminer, en del mineraler och en hel del nyttiga kostfibrer. Det finns mycket mer positivt att säga om denna supergrönsak!
Recepttips: Broccolipaj med ädelost och bacon
Fler recepttips med broccoli: 100 recept med broccoli

 

5. Aubergine

 • 2,2 g Kolhydrater per 100 gram
 • 19 Kcal per 100 gram

Aubergine, eller äggplanta som den också kallas är speciellt populär i gratänger. Med sitt låga innehåll av kolhydrater och kalorier lämpar den sig extra bra som smalmat. Använd t.ex aubergine istället för lasagneplattor och gör en nyttigare lasagne eller ugnsrosta den som den är. Eller varför inte gör en god mousaka?
Recepttips: LCHF Moussaka
Fler recepttips med aubergine: 50 recept med aubergine

 

6. Spenat

 • 0,7 g Kolhydrater per 100 gram
 • 18 Kcal per 100 gram

Spenat är en av de mest kolhydratsnåla som finns, samtidigt mycket kalorisnålt. Spenat är mycket näringsrik och innehåller mängder med nyttigheter som A, B, C, E vitaminer och är även rik på mineraler. Den gröna färgen i spenaten innehåller massvis med antioxidanter som gör den än mer hälsosam. Spenat är gott att stuva, göra soppa på samt ha färsk bladspenat i sallader.
Recepttips: Ugnsstekt lax med smörfräst färsk spenat
Fler recept med spenat: 100 recept med spenat

 

7. Sparris

 • 2,4 g Kolhydrater per 100 gram
 • 27 Kcal per 100 gram

Sparris är en lite lyxigare grönsak och kostar lite mer. Själv föredrar jag den gröna sparrisen, den är god att smörsteka som den är med lite salt och eventuellt strö över lite parmesanost. En klassiker är annars den kalori- och kolhydratsnåla sparrissoppan som funkar fortfarande, både som vit och grön. Använder du vit sparris tänk på att det brukar vara bra att ska den innan tillagning, annars blir den väldigt träig.
Recepttips: Grillad sparris med bacon och parmesan
Fler recepttips med sparris: 40 recept med sparris

 

8. Brysselkål

 • 4,7 g Kolhydrater per 100 gram
 • 44 Kcal per 100 gram

Brysselkål är så himla gott, här är det nästan det enklaste som också är det godaste. Kokt brysselkål med smör och salt, klockrent och mycket nyttigt tillbehör till en bit kött eller fisk. Brysselkålen är mycket rik på C vitamin precis som de andra kålsorterna. Den har ett högt mineralinnehåll och är mycket rik på antioxidanter. Rena rama hälosbollen!
Recepttips: Smörstekt färsk laxkotlett med ugnsrostad brysselkål
Fler recepttips med brysselkål: 12 recept med brysselkål

 

9. Champinjoner eller annan svamp

 • 2,9 g Kolhydrater per 100 gram
 • 26 Kcal per 100 gram

Svamp är ännu ett tips på vad du ha som tillbehör till din mat. Champinjoner är även dem väldigt kalori- och kolhydratsnåla. De innehåller en del B vitaminer och även en del mineraler. Just champinjoner råder det delade meningar om det är nyttigt eller ej, var därför sparsam med intaget och begränsa det till ett par gånger i månaden. Bäst är tillagade champinjoner och de är väldigt goda att smörsteka som tillsammans med något annat av tillbehör i ovan lista. Ät max 100 gram champinjoner i månaden enligt livsmedelsverket.
Recepttips: Lövbiff med champinjoner och vitlökssmör
Fler recepttips med champinjoner: 100 recept med champinjoner

 

10. Grönkål

 • 5,7 g Kolhydrater per 100 gram
 • 50 Kcal per 100 gram

Grönkål tar jag med som en liten bonus då det egentligen inte är en ersättare för potatis, ris och pasta i den meningen det var tänkt. Dock är den en utmärkt ersättare till potatischips och det är därför den kommer med på listan. Grönskålschips är så himla enkelt och gott. Grönkålschipsen passar fint till fredagsmyset och är minst 100 (räcker det?) gånger nyttigare än en påse potatischips. Den gröna kålen innehåller massor av C vitamin och en hel del E vitamin och del B vitaminer. Den är också rik på både mineraler och mängder med antioxidanter. Annat du kan göra av grönkål är en god grönkålssoppa. Annars kan man säga att där du använder spenat kan du också ha grönkål, eller välj hälften grönkål och hälften spenat.