Det är lätt att bli förvirrad mad dagens alla kostråd som kommer från alla håll. Vi på matdagboken får ta emot många frågor om vilken metod som egentligen är bäst. Det finns inget enkelt svar på den frågan eftersom vi alla är olika. Dessutom gillar vi att äta olika sorters mat och det ska ju smaka bra även om du ska gå ner i vikt. Men var beredd, nya kostmetoder lär komma inom kort.

Tänk på att om du använder matdagbok går du ner nästan dubbelt så mycket som de som inte gör det. Oavsett vilken metod du väljer. Välj främst ekologiska och närproducerade livsmedel i den mån det går. Vi är alla olika och en kostmetod som passar dig kanske inte passar alla.



LCHF (Low Carb High Fat)
LCHF metoden är mycket effektiv att använda om du vill gå ner i vikt. Det går ut på att nästintill utesluta alla kolhydrater ur kosten och samtidigt äta mer fett. LCHF metoden har de senare åren blivit den mest populära metoden. Passar dig som kan tänka dig leva utan kolhydratrika livsmedel som exempel ris, pasta, potatis, kakor, godis och läsk. 4 veckors LCHF-Kickstart hittar du här.

Keto-dieten
Ketodieten är en mycket strikt variant av LCHF kost. Den största skillnaden är att vid en ketogen kost är det inte bara kolhydratintaget som är begränsat, utan även mängden protein. Även mjölkprodukter är begränsade. Syftet med keto är att försätta sig själv i ketos, ett tillstånd där får mindre aptit och förbränner mer fett. 4 veckors Keto-Kickstart hittar du här.

5:2 Dieten
Väljer man att fasta enligt 5:2 metoden fastar man under två veckodagar och äter som vanligt under de andra fem. Under fastedagarna intar man endast ett mål och man väljer själv när på dygnet detta mål ska intas. För kvinnor ska kaloriinnehållet under dessa dagar ligga på ca 500 kcal och för män ca 600 kcal. Färdiga 5:2 veckomenyer hittar du här.

16:8 Dieten
När man fastar enligt 16:8 metoden får man äta under åtta timmar och sedan fastar man under sexton timmar. Vanligtvis sträcker sig ätfönstret mellan klockan 12:00-20:00, men man kan justera tiderna så att det passar efter ens egna förutsättningar och det går lika bra att ha sitt ätfönster mellan exempelvis 09:00-17:00. Poängen är att man ska ha samma tider för sitt ätfönster/fastefönster varje dag. Färdiga 16:8 veckomenyer hittar du här.

800 Kcal Dieten
Den här dieten är precis som 5:2 framtagen av läkaren Michael Mosley. Dieten kallas även för blodsockerdieten och är framtagen för diabetiker och prediabetiker för att stabilisera blodsockret samt gå ner i vikt. Med denna diet går man ner väldigt mycket i vikt, därför ska den användas varsamt och max 8 veckor i sträck med 800 kcal. 800 Kcal finns som kickstart och det är ett program som löper i 4 veckor där du får alla recept, inköpslistor som krävs för dieten. Läs mer om 800 kcal dieten här, här kan du också beställa 800 kcal kickstart.

LCLC (Low Carb Low Calories)
LCLC är en blandning av LCHF och kalorisnål mat. Kolhydratintaget är fortfarande lågt men högre proteinintag än LCHF. Här fokuserar man på att äta mindre kolhydrater, mer protein och samtidigt mindre kalorier. 4 veckors LCLC-Kickstart hittar du här.

GI-Rivstart
GI-Rivstart är väldigt lik LCHF och första fasen av den gamla beprövade Atkinsmetoden. Dvs du ska äta mindre kolhydrater än vanlig GI mat allt för att du ska gå ner så mycket som möjligt i början. Vanligt att man sedan går över till vanlig GI mat. Färdiga GI-Rivstart veckomenyer hittar du här.

GI
GI är också en lågkolhydratmetod. Kost med lågt GI (glykemiskt index) bryts ner långsammare vilket påverkar blodsockret positivt och man håller sig mättare längre vilket kan bidra till mindre småätande. Det höga intaget av fullkornsprodukter, grönsaker och baljväxter gör det möjligt att bli mätt på mat som innehåller förhållandevis lite energi. 4 veckors GI-Kickstart med kalorikoll hittar du här.

Medelhavskost
Kalorisnål medelhavskost är forskarnas favorit. Kosten kännetecknas av ett intag av fullkornsprodukter, baljväxter, frukt, grönsaker, olivolja, nötter och frön. Fågel och fisk äts betydligt oftare än rött kött. Kosten är rik på viktiga vitaminer och mineraler, nyttiga fetter och antioxidanter, ex polyfenoler som man bland annat hittar i olivolja. 4 veckors Medelhavskost-Kickstart hittar du här.

Paleo
Paleokost eller stenålderskost är den typ av mat som vi åt på stenåldern och som vi är skapta för att äta. Riktig stenålderskost innehåller exempelvis magert kött, ägg, grönsaker, rotfrukter, fisk, skaldjur, kyckling, inälvsmat, nötter och en del frukt. Kosten är också naturlig gluten- och laktosfri. På senare tid har det blivit populärt att blanda LCHF och Paleo vilket många föredrar. Färdiga Paleo veckomenyer hittar du här.

ISOdieten
ISOdieten har tagits fram av Fredrik Paulun, Martin Brunnberg och Kristina Andersson. Dieten är isokaloriskt, dvs energifördelningen är ungefärligt jämnt fördelad mellan kolhydrater, fett och protein. Färdiga ISOdieten veckomenyer hittar du här.

Kaloridieten
Hederlig kaloriräkning har fungerat och fungerar fortfarande bra för många. Här äter du vad du vill och så länge du håller dig under ditt kaloribehov går de flesta ner i vikt. Metoden är densamma som viktväktarna fast de räknar om allt till poäng av någon anledning. Färdiga kalorisnåla veckomenyer hittar du här.

Clean Eating
Clean Eating är en kostmetod som kort och gått går ut på att du ska äta så ren mat som möjligt, dvs inga hel eller halvfabrikat. Kött, fisk, grönsaker och frukt är det som gäller, helt naturlg mat. Läs mer om Clean Eating här.

Skapa din egna diet
Gillar du inte någon av dessa metoder eller vill komponera en egen kan du enkelt skapa ett eget kostschema här på Matdagboken. Välj recept ur vår stora receptdatabas med tusentals näringsberäknade recept. När du är inne i ett recept väljer du ”Lägg till i kostschema”.

Lycka till!