10 goda och hälsosamma midsommarklassiker
av Mattias Hildingh
Ingen dag som denna äter vi så mycket sill. Det finns idag nästan oändligheten av smaksättningar och variationer på denna nyttiga svenska klassiker. Sill Innehåller Omega 3 och bra fetter som mättar ordentligt. Vissa sillsorter (som exempelvis) löksill ligger i sockerlag, eller majonäsbaserade såser (som curry eller senaspssill). Vill du vara noga, låt lagen rinna av ordentligt.
2. Ös på med fräsch sallad
Den bästa tiden för oändliga salladsvariationer. Fyll halva tallriken med vackra färger och goda smaker. Rucola, romansallad, isberg, bladspenat eller varför inte maskrosblad från den egna trädgården? (Låt i så fall bladen ligga i blöt två timmar innan servering)
3. Ge rädisan en chans
Rädisans högtid är midsommar. Den har en elegant och lite bitter smak som kanske inte tilltalar alla. Rädisan har en vacker färg, fin textur och är fantastiskt god att servera till sill, ägg och sallad.
4. Aldrig fel med lax
Laxen har blivit ett vanligare inslag på alla festbord, vilket är bra. Det är en fet fisk som också är väldigt rik på omega3 och andra bra fetter. Gravad Lax har länge varit populärast. Det är förvisso bra med olja och senap. Men gravad innebär socker. Fundera på en varm- eller kallrökt lax som är väl så gott. En grillad laxkotlett är en riktig höjdare!
5. Jordgubbar
Jordgubbar är enormt rika på C-vitaminer och antioxidanter. De innehåller även fibrer, magnesium, koppar, B-vitaminer och jod. Väljer du riktigt mogna fina jordgubbar behöver du inte sockra dem. Tänk på att inte dränka jordgubbarna i grädde, då blir det plötsligt en kaloribomb.
6. Köttbullar
En klassiker som alltid uppskattas, inte minst av de allra minsta.
Men ta dig tiden att göra egna bullar. Hemmagjorda köttbullar gjorda på nöt-, kyckling eller kalkonkött är bra proteinkällor. Det ska vara med hög kötthalt och inga onödiga tillsatser.
7. Passa på med färsk potatis
Färskpotatisen är kalorisnål och en klassiker som många inte vill vara utan. De är rika på c-vitamin och smakar underbart. Midsommar är högsäsongen för att passa på och faktiskt njuta av potatis. Att göra potatissallad med exempelvis; rödlök, dill, kapris, fänkål och gräslök ÄR midsommar. Äter du strikt LCHF hoppar du över potatisen och väljer t.ex vår falska potatissallad gjord på rättika. Recept här: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9651
8. Ägghalvor med tång?
Ägg är bra proteinkällor som ger mättnad. Ofta serveras de med kaviar. Men vanlig kaviar har hög sockerhalt och det kan enkelt undvikas. Prova att servera äggen med tångkaviar i stället. En vegetarisk ”kaviar” gjord på havstång. Den smakar bättre och är nästan helt fri från kolesterol. Annars funkar vanlig fiskrom alldeles utmärkt.
9. Melon, en vattenreserv
Vattenmelon innehåller nästan bara vatten. Melon är faktiskt en sorts gurka, så de är läskande och brukar uppskattas mycket av barnen. Servera melon i drinken, i salladen eller som efterrätt. Prova gärna på någon av de andra melonsorterna som honung, nät. Galia eller Cantaloup. Melonkärnorna innehåller bra fetter. De kan med fördel rostas och är goda att strö över en sallad.
10. Sist men inte minst – Grilla!
Välj till exempel en välputsad fläsk- eller oxfilé i stället för korv med tveksamt innehåll. Ska du grilla korv väljer du en med hög kötthalt, kostar lite mer men är både godare och nyttigare. Välj en hel bit nötkött i stället för en hamburgare eller biff på färs. Färdiga marinader innehåller ofta mycket socker och tvivelaktiga tillsatser. Fisk går utmärkt att grilla, välj gärna fet fisk som t.ex. lax. Grilla grönsakerna i folie som gott och nyttigt tillbehör. Lägg dem på folie och pensla dem lätt med olivolja, strö över lite salt och peppar. Blir fantastisk gott till allt. Zucchini, paprika eller prova med rotfrukter som morot och palsternacka.
Matdagboken önskar er alla den goda hälsans Midsommar!