Men hur mycket vatten behöver vi egentligen och varför behöver vi så mycket? Behöver vissa av oss mer än andra? Och vad gör vi om vi har svårt att dricka upp till två liter vatten som rekommenderas per dag?

Hur mycket vatten vi behöver dricka kontrolleras i första hand av känslan av törst. Hur mycket vi förlorar beror på andra faktorer som till exempel vädret, kroppstemperatur, hur mycket vi rör på oss, hur mycket vi svettas och hur ofta vi går på toaletten. Därför måste vi ständigt fylla på våra vätskedepåer genom att dricka.
Vatten är den viktigaste delen av vad vi stoppar i oss. Man kan klara sig länge utan mat men man klarar sig inte utan vatten. Utan vatten drabbas kroppen inom ett dygn av vätskebrist vilket leder till uttorkning som är ett livshotande tillstånd. Våra kroppar består till mer än 60 procent av vatten så det är enkelt att förstå att vi ständigt måste fylla på.

De goda nyheterna är att det finns tre bra sätt att fylla vårt vätskebehov på. Vi får vatten genom maten, det bildas vatten som en del av ämnesomsättningen och vi tillför vatten inte minst genom att dricka.

Hur mycket vatten behöver vi?
Kroppen behöver två och en halv liter vatten per dygn. Det är tio glas vatten varje dag! Men lyckligtvis behöver vi bara dricka sex till åtta glas per dag eftersom vi får i oss en del vatten genom maten och resten, 25 procent, bildas under ämnesomsättningen.

Om du vill öka ditt intag försök att dricka en och en halv liter per dag. Ett enkelt sätt att göra det på är, att under dagen dricka ett glas vatten i timmen. På det viset fyller du på kroppens vätskenivå i en jämn och lagom takt.

Undersökningar har visat att barn presterar bättre i klassrummet om de får dricka vatten regelbundet. Koncentrationsförmågan stärks och de har lättare att ta till sig kunskap. Vatten är också viktigt för att kroppen ska kunna göra sig av med giftiga ämnen. Det är en naturlig del för att immunförsvaret ska stärkas och kunna fungera optimalt vilket är nödvändigt för att hålla oss friska.
Visste du att tre fjärdedelar av en nyfödd babys vikt består av vatten medan av en vuxens persons vikt består 50-60 procent av vatten. Det är en av anledningarna till att vi sjunker ihop och huden blir torrare och mindre elastisk ju äldre vi blir. Vatten är viktigt för att hålla oss friska och för att hålla kroppen i god form.

Hur kan vatten hjälpa oss?
Genom att dricka rikligt med vatten hjälper vi till att hålla huden elastisk och spänstig. Hyn i ansiktet får djupare ansiktsfärg och större lyster och det blir lättare för kroppen att rensa ut gifter. Naturens mest underbara, lättillgängliga och mest basala vätskor – vatten - hjälper oss i kampen mot celluliter och gör att kroppen håller en naturlig hormonbalans.

Trötthet, trög mage, matsmältningsbesvär, svaghet, huvudvärk apati, kramper och dålig koncentrationsförmåga är typiska besvär som hänger ihop med att vi dricker för lite. Svåra besvär som enkelt kan botas genom att dricka mer och oftare.

Vatten är din bästa vän
Genom att dricka vatten känner vi oss mindre hungriga. Att ständigt dricka vatten gör att vi känner oss mer tillfredsställda och att suget efter annan mat eller sötsaker inte känns lika starkt.
Det är också bra att veta att ju större ämnesomsättning du har, det vill säga hur stor du är, desto mer vatten kräver kroppen.

Så vem behöver dricka mer vatten? Svaret är enkelt – alla behöver dricka mer.


Tips: Plusmedlemmar har utökade diagram där det bland annat finns en stapel för just vatten. Testa registrera hur mycket vatten just du får i dig en vanlig dag!