Smaskig smoothie
Ett gott mellanmål gör du snabbt och lätt genom att mixa 1 dl lättmjölk, 1 dl lättglass, 1 dl blåbär och häll upp i ett glas. Du kan också byta ut glassen mot 1 dl naturell lättyoghurt.


Spara tid vid spisen
Pulversåser blir perfekt bas till både grytor och soppor.
Komplettera halvfabrikat så att det blir en fullständig måltid,
t ex, soppa på burk, lägg till t ex kött, korv och fisk och servera med bröd.


Boka in din motion
Skriv in dina motionstillfällen för hela månaden i almanackan så förbereder du dig mentalt. Du behöver inte ge dig ut och springa i en timme för att det ska räknas. Gå ut med hunden, ta cykeln till affären eller promenera 10-20 minuter på lunchen.


Promenera på stranden
Nu när ljuset är tillbaka är långpromenader efter jobbet underbar avkoppling. Ge dig ut i skogen, eller ta en promenad på stranden. Du rensar tankarna, får ny energi, ger din kropp frisk luft och syre.


Ta ett ljuvligt bad
När du känner att du gjort något bra, för någon annan - unna dig ett fång rosor. Det är lyx att köpa snittblommor en vardag. Var ännu lyxigare och häll upp ett varmt bad med rosenolja, strö i rosenblad, tänd några värmeljus och sätt på mjuk musik. Kan det bli skönare en vanlig vardagskväll? Gör det lite lyxigt med en bra bok och en läskande fruktdrink på kanten!


Kosten, kroppen och klockan
Jobbar du oregelbundna arbetstider? Det kan hjälpa dig mycket att läsa boken; ”Kosten, kroppen och klockan” (Fitnessförlaget) Den är skriven av Maria Lennernäs som är nutritionist och docent i näringslära. Boken beskriver hur kroppen fungerar och reagerar när vi jobbar knepiga tider. Den innehåller tips och råd kring när och hur ofta vi behöver äta för att må bra i allmänhet, och vid udda arbetstider i synnerhet.


Hjälp att hålla dina löften
Tänk att det ska vara så svårt att leva upp till de löften man lovar sig själv. Förklaringen kan vara att du vill mycket och helst meddetsamma men att det inte funkar så. Att ändra sina vanor tar längre tid än man tror och det är svårt att stå emot frestelser. Här får du små tips hur du kan hjälpa dig själv att uppnå dina mål:

• Risken för återfall till dåligt matbeteende ökar om du är stressad. Försök bromsa upp när du märker att du har mycket omkring dig.

• Skriv en lista på frestelser och situationer som du har svårt med. Försök medvetet undvika dessa situationer ett tag.

• Tänk ut alternativ för olika situationer. Har du en vana att äta godis på kvällarna framför tv:n? Hitta på alternativ. Fruktsallad, smoothie eller te med gott knäckebröd med äppleskivor på.

• Förändringar sker inte över en natt och man får återfall. Det viktiga är att nästa dag börjar du om och då fortsätter du ditt förändringsarbete. Se aldrig ett återfall som ett misslyckande. Det är bara att fortsätta igen.