Att äta sakta och koncentrera sig på vad man äter, även kallat för "Mindful Eating". Mindful kommer från Mindfulness, medveten närvaro, vilket kort handlar om att vara och leva i nuet och sakta ner på tempot, en av många metoder som används framgångsrikt mot stress. Ofta är man stressad och då slänger man i sig maten vilket alltså inte alls är bra, varken för din vikt eller din hälsa i övrigt.

Mindful Eating kommer som så många andra hälsotrender från USA. Till skillnad från många andra nya metoder därifrån, tycker jag att denna är riktigt bra,dessutom är den bevisat fungerande enligt en stor Japansk studie. Om man äter snabbt hinner inte hjärnan känna av att du är mätt och skicka ut impulser som meddelar detta, vilket ofta innebär att man äter sig för mätt. När man ätit ett mål snabbt känner man ofta ingen vidare mättnadskänsla direkt. Utan först efter en stund brukar dett komma och när det väl kommer är det ofta att man känner sig obehagligt mätt och undrar då varför.

En nyligen genomförd studie i Japan bekräftar detta fenomen som ställer till sora problem får folkhälsan. Studien genomfördes på 3000 personer där man studerat hur snabbt försöksgruppen åt relaterat till mättnadskänsla och övervikt. Problemet med övervikt har att göra med hur mycket kalorier man äter men också hur snabbt man äter dem enligt studien.

10 Tips på hur du äter medvetet enligt "Mindful Eating":

1. Titta inte på TV samtidigt som du äter

2. Sitt eller ligg inte i soffan och ät, sitt vid matbordet.

3. Sitt inte o ät framför datorn - inte ens vid det viktiga mellanmålet. Gå iväg och ät även om det bara är för en kort stund.

4. Ät inte i farten, där du är på väg någonstans. Exempelvis i bilen.

5. Ta den middagsrast du har rätt till på jobbet. Be om att inte bli störd av kollegor eller av din chef medans du äter. Ska du jobba över gör det mot slutet av dagen, inte på lunchen!

6. Koncentrera dig på din mat och på hur den smakar.

7. Tugga sakta! Lägg ner besticken mellan varje tugga så kommer du enklare in i din nya vana.

8. Ät inte snabbmat!

9. Halsa inte drycken eller din Smoothie, ta det lugnt även när du dricker.

10. Tvinga inte i dig de sista bitarna om du är mätt - att äta bör förknippas med något positivt och trevligt.

Sammanfattningsvis vill jag poängtera att enbart använda en metod för viktminskning ofta inte är tillräckligt för en varaktig sådan. Ta hjälp av de verktyg som finns här på sidan så kommer du lyckas med ditt viktmål, även i det långa perspektivet!