Du har säkert hört talas om metoden som går ut på att fasta under ett visst antal timmar per dag eller ett helt dygn någon gång i veckan. Den periodiska fastan är inget nytt fenomen och traditionen att fasta finns i de flesta religioner. Oavsett din diet och träningsplan så kan du använda dig av periodisk fasta för att må bättre och gå ner i vikt på ett effektivare sätt.

Ordet fasta kan få metoden att låta skrämmande och svår. Men det handlar inte om att svälta sig. Om du fastar på rätt sätt så behöver du inte ens uppleva hunger under perioden då du inte äter.

Hur fungerar periodisk fasta?
Det finns lite olika typer av periodisk fasta. Gemensamt för alla metoderna är att du under en viss tidsperiod inte äter något. Du kan dricka så länge som det rör sig om kalorifria drycker som vatten, te och kaffe. De vanligaste typerna av periodisk fasta är:

  • 16/8 – Du äter under 8 timmars tid och fastar under 16 timmar. När på dygnet är upp till dig. Menyexempel på 16:8 under 4 veckor.
  • Dygnsfasta – Du väljer ett dygn då du fastar hela dygnet. Det här kan du göra en gång i veckan, var 14:e dag eller kanske bara en gång i månaden.
  • 5:2 – Du väljer två dagar i veckan då du äter minimalt, omkring 500 kalorier per dag. De andra dagarna äter du som vanligt. Det finns varianter av den här typen av periodisk fasta och kaloriintaget för dagarna som klassas som fasta kan variera. Vissa väljer 4:3, dvs halvfasta 3 dagar i veckan istället för 2. Andra nöjer sig med 6:1, dvs endast en dags halvfasta. Många gör detta när de nått sin målvikt med hjälp av 5:2. Här hittar du vår nybörjarguide om du vill börja med 5:2

Välj rätt typ av periodisk fasta för dig
Om du vill testa att fasta periodiskt så ska du börja med att välja den variant som du upplever som enklast att hantera. För många så blir det fastan som pågår under 16 timmar. Du kan till exempel bestämma att du äter fram till klockan 20.00. Därefter så dricker du bara fram till klockan 12.00 nästa dag.

Förutsatt att du inte jobbar natt så kommer den största delen av fastan vara då du sover. Om du äter ordentligt under 8-timmars luckan så är det inte särskilt troligt att du ens hinner bli hungrig då de 16 timmarna är över.

Vad kan du vinna på att fasta periodiskt?
Det finns mycket att vinna på periodiska fastor och de är inte kopplade till en viss diet. En av de största fördelarna är att fastan kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare. Det sägs också att fastan kan hjälpa kroppen att läka inflammationer snabbare. Det finns också studier som antyder att fastandet kan leda till nyproduktion av nervceller och kroppshormonet BDNF vilket kan motverka psykiska problem som depression.

Dessutom så är det så att periodiska fastor hjälper dig att få bättre förståelse för din egen kropp och hur mycket och ofta du behöver äta. För många så kan det komma som en aha-upplevelse att hungern inte sätter in förrän många timmar har gått. Det är något som kan öka din motivation och hjälpa dig att äta på rätt sätt så att du når dina hälsomål.