Våra kroppar kan genomgå en utrensning, vårt sociala liv, vårt sätt att tänka, och till och med våra relationer kan må bra av att rensas ut. Det låter kanske lite förvirrande men att rensa ut betyder helt enkelt att vi rensar bort allt som är onödigt och skadligt i våra liv och behåller det som är bra för oss.

Att rensa ut eller genomgå en ”rening” är egentligen inget nytt. Det är något som våra förfäder och civilisationer gjort långt före oss i form av att fasta, ta hälsosamma bad eller meditera. Men vad exakt innebär de moderna metoderna av ”utrensning” och vilken nytta har vi av att genomgå olika märkliga reningsprocedurer?


Kroppen får utstå mycket
Rent generellt är en utrensning att eliminera och bli av med alla dåliga eller giftiga ämnen som har samlats i kroppen. Men det kan också innebära att vi vänjer oss av med dåliga vanor som vi samlat på oss genom åren eller att vi ifrågasätter relationer som inte är positiva längre.
För några decennier sedan, på morfars och mormors tid fanns ytterst få livsmedel som innehöll kemiska tillsatser, stabiliseringsämne, färgämnen, bekämpningsmedel, och konserveringsmedel. Men idag kämpar våra kroppar en tröstlös kamp mot alla gifter som vi blir exponerade för. Både vår yttre miljö liksom våra arbetsplatser och våra egna hem är förorenade. Tillsammans med stress, brist på motion, dåliga matvanor, rökning och alkoholkonsumtion utsätts kroppen för stor belastning. Till slut orkar inte immunsystemet stå emot längre. Vi blir orkeslösa, lusten och inspirationen sinar och vi blir känsliga för infektioner och sjukdomar.


Se över dina vanor
Levern är reningsapparaten i våra kroppar och arbetar på högtryck med att bryta ner och förstöra giftiga ämnen som vi får i oss. Till slut märker vi sidoeffekter av detta ”övertidsarbete” genom att vi känner oss trötta och håglösa och att huden blir grådaskig och blek.
Att rensa ut gifterna ur kroppen är ett sätt att vitalisera kroppen igen, speciellt under den mörka årstiden. Genom att se över dina vanor och vad du äter och dricker kan du göra några små korrigeringar i vardagen. Du kommer snart att känna dig piggare, gladare och renare till både kropp och själ.
Det finns en mängd olika metoder som erbjuds på hälsomarknaden när det gäller att rensa ut. Allt från reningsplåster på fötterna till elektrolytiskt fotbad, tarmsköljning och lymfdränage.


Förändra långsamt
Det absolut bästa alternativet på lång sikt är givetvis en hälsosam kost där man genom nyttig mat, främst frukt och grönsaker, stärker kroppens egen förmåga att avgifta sig själv. Bäst är naturligtvis ekologiskt odlade livsmedel. Genom att dricka mycket vatten ”sköljer” man igenom kroppen.
Syra-bas-balansen spelar en viktig roll. I korthet går det ut på att livsmedel som kött, fisk, ägg och sädesprodukter är syrabildande, medan frukt och grönsaker bildar basiska ämnen vid förbränning i kroppen.


Komplettera med kur
Vill du förstärka utrensningen med en specialkur kan du komplettera med en tarmreningskur. Det låter mer dramatiskt än det är. Tarmrening är inget lavemang utan man tillför vatten i små doser för att på så sätt rensa tarmarnas insida från slaggprodukter. Fråga i en hälsokosthandel. Andra metoder som kan kännas renande är bastubad och akupunktur. Massage hjälper dig att också att varva ner och rensa ut. Blodtryck och puls sänks. Musklerna slappnar av och det hjälper kroppen att rensa ut gifter och slaggprodukter genom lymfan. Det frigörs ett hormon som heter oxytocin som får dig att känna lugn och harmonisk och gör dig mer stresstålig.


Mycket frukt, grönt och vatten
Men det krävs inga specialkurer för att du ska börja rensa ut slaggprodukter ur kroppen. Bara genom att dricka vatten, örtteer och fruktjuicer kommer du att känna dig ”renare”. Ta en vecka med extra mycket grönsaker och frukt. Försök äta ”rena” livsmedel, alltså undvik färdigrätter och snabbmat. Satsa på fullkornsprodukter och yoghurt och… var ute mycket i friska luften. Efter några dagar ska du se att du känner dig både lättare, piggare, och ”renare” till både kropp och själ.