Alkohol ökar din aptit
Du blir helt enkelt hungrigare ju mer du dricker och för att inte tala om suget efter chips, ostbågar etc också oftast ökar när du dricker. Dagen efter får vissa kämpa med svåra sug efter mat och då är det inte direkt sallad man blir sugen på.

Kroppen bränner alkohol istället för fett
Eftersom alkohol är ett gift ser kroppen till att göra sig av med detta så fort den kan. Så länge du hart alkohol i blodet sker det alltså ingen fettförbränning i levern. Detta gör att du mycket lättare får problem med utebliven viktminskning eller tom går upp i vikt, trots att du äter hälsosam mat och/eller kör någon diet.

Alkohol och kolhydrater
Du har kanske hört att öl brukar kallas för ”flytande bröd” pga. Den höga halten kolhydrater. Det är dessutom snabba kolhydrater som snabbt går ut i blodet och ger dig högre blodsocker, vilket stimulerar kroppen att lagra fett. Undvik! Detsamma gäller alla söta drinkar, groggar, cider, likörer och alla andra sockerbomber.

Träningsresultat och lust till fysisk aktivitet försämras
Alkohol är inte bra för dina träningsresultat och att ligga kvar i soffan kan bli ett mycket lockande alternativ. Du kan tappa lusten till att röra på dig och risken ökar för att det blir fler filmkvällar med tillhörande godis och chips.

Alkohol är mycket kaloririkt
1 gram alkohol innehåller 7 Kcal och om vi jämför med fett som innehåller 9,3 kcal per gram ser vi att det ligger väldigt nära.

1 stor starköl (5,6%) 500 cl = 290Kcal
1 grogg cola/vodka 4cl vodka 40% och 33 cl läsk= 228 Kcal
1 glas gin & tonic(40%) 4 cl = 150 Kcal
1 glas rödvin(12%) 15 cl = 108 Kcal
1 glas torrt vitt vin(12%) 15 cl = 100 Kcal

Alkoholintag under våra kickstartprogram
Undvik alkohol under våra kickstartsprogram, det ger dig de bästa förutsättningarna. Om du ändå vill dricka välj ett eller två glas rödvin alt torrt vitt vin vid speciella tillfällen. Läs mer om våra 4-veckors kickstartsprogram här >> https://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=166

Sammanfattning
Om ditt mål är att gå ner i vikt och din viktminskning stannat av eller helt uteblivit kan det bero på just alkohol. Undvik då i största möjliga mån att dricka alkohol under en tid och se om det hjälper. Registrera gärna både mat och dryck i din matdagbok under en tid och leta efter eventuella mönster. Har du frågor eller behöver hjälp med något kontakta oss gärna här >> https://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=2