Det är svårt att hålla sig till en diet när längtan till mat är stark. Ibland så är det så enkelt att en trygghet upplevs då man tuggar på något. Det kan förstås också vara så att dieten du har valt inte är så väl anpassad till dina faktiska behov. Om du äter på ett sätt som stämmer väl överens med din livsstil och tillgodoser dina faktiska behov av näring så bör du känna dig nöjd och mätt även mellan måltiderna.
Här är 8 tips för att kontrollera suget som kan vara en hjälp för dig oavsett vilken diet du håller dig till:
1. Ät med tanke
Bli bättre medveten om när och hur du äter. Kanske inser du att du aldrig riktigt tar dig tid till att äta på ett normalt sätt. Då du stoppar i dig mat i all hast, kanske till och med då du är på väg, så är det lätt hänt att du äter för mycket. Dessutom så är det lätt att äta när man inte behöver det då det inte finns någon tanke eller struktur bakom måltider.
2. Tänk igenom din dag och planera
Försök planera på ett bättre sätt. Se till att du äter innan du blir så hungrig att du stoppar i dig för mycket på en gång och av fel typ av mat. Det kan lätt bli 5 bullar till fikat om du missade en ordentlig frukost eller lunch! Åter igen, här är det bra att ha en färdig meny att hålla sig till. För att få hjälp med planering följ ett färdigt kostprogram. I våra Kickstartprogram är allt planerat till dig i 4 veckor, prova!
3. Ät långsamt
Det här är ett fantastiskt tips för att kontrollera matsuget. När du äter långsamt och tuggar ordentligt så hinner din hjärna uppfatta att din matsäck fylls upp. Det tar omkring 20 minuter innan de första signalerna om att du har mat i magen uppfattas av din hjärna. Om du äter långsamt så kan du alltså motverka det där suget av att vilja äta mycket mer. Du känner helt enkelt att du inte behöver äta mer för att magen är full.
4. Drick ordentligt
Ibland så misstar vi törst för hunger. Men om du ser till att dricka ordentligt så blir du inte torr i munnen varpå du sträcker dig efter något ätbart. Drick mer på morgonen då du vaknar och även under dagen. Håll dig till vatten och drycker utan socker och sötningsmedel. Det här kan hjälpa dig att dämpa sötsuget och att inte äta i onödan. Ha en flaska vatten nära till hands under dagen hellre än godbitar som choklad och kaffebröd.
5. Träna och motionera
Många upplever att de äter mindre då de tränar regelbundet. Även om träning och motion kan skapa kortvarig hunger när man precis utfört aktiviteten är det en långsikt bra tips. Konditionsträning kan vara ett sätt att dämpa sötsuget på. Det krävs inte mer än 30 minuter, 3 gånger per vecka, med extra flås för att din kropp ska få positiva effekter av träningen. Dessutom så har hjärnforskare bevisat att man faktiskt blir smartare av att röra på sig regelbundet. Det hjälper dig att komma ihåg varför du inte ska äta godis en vanlig tisdagsmorgon!
6. Testa periodisk fasta
Periodisk fasta kan också vara något som gör dig smartare och piggare. Men framförallt så kan längre uppehåll mellan måltider hjälpa dig att reglera dina blodsockernivåer så att du inte får kraftiga blodsockerfall med ett enormt sug efter en snabb fix i form av godis. När du inte äter dygnet runt och måste hålla dig till vissa tidpunkter för måltider så kan det leda till att du får ordning och reda på vad du äter och det kan absolut vara något som hjälper dig att kontrollera matsuget. Prova 16:8 till en början, det är enkelt att hålla sig inom sitt ätförster på 8 timmar. Under de andra 16 timmarna dricker du bara.
7. Ät mindre kolhydrater
Vill du minska på sötsuget / matsuget så sträva efter att äta mindre kolhydrater, framförallt snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater får blodsockret att stiga snabbt och när det sjunker igen lika snabbt blir man hungrig eller ”sugen” på mer. Det blir en ond cirkel, bryt den om du inte redan gjort det. Tänk LCLC dieten eller den striktare Keto dieten.
8. Var sparsam med mellanmål
Var återhållsam med mellanmål som snabbt höjer blodsockret. Ät istället fett och protein om du känner behov av mellanmål. Avokado, ägg eller makrill i tomatsås är exempel på bra mellanmål.