Ett liv utan socker kan kännas som en omöjlighet. Det socker som finns i frukt och grönsaker är inget att vara rädd för, om du inte kör superstrik LCHF förstås. Då ska du vara återhållsam med frukt, i alla fall i början. Men om du, som många andra, har insett att du helst undviker det vita sockret och mat som har spetsats med lite extra glukos så är det en utmaning. Det kan kännas lite som att trampa vatten i uppförsbacke.

Om du är trött på sockersug, vill gå ner i vikt och vill prova köra 4 veckor helt utan socker. Då rekommenderar jag dig att köra ett av våra strikta LCHF eller KETO Kickstartsprogram. Där får du garanterat en bra start på ditt nya sockerfria liv och en riktig sockeravgiftning.

Många löser behovet av den söta smaken med sötningsmedel som är helt kalorifria. Medel som aspartam och xylitol får dig att tänka att det ändå är okej att ta en kaka till eller tugga tuggummi då det inte skadar dina tänder och heller inte sätter sig runt låren. Men är det så enkelt?

Här är 5 anledningar till att skippa sötningsmedel:

1. Inga kalorier men sötsuget ökar!
Visst är det bra att kunna äta något gott och inte öka i vikt. Sötningsmedel hyllas ju ofta för att de är utan kalorier. Men den goda effekten av att äta gott utan kalorier förstörs av sötningsmedlen kan få din kropp att kräva mer sött.

2. Du känner dig inte mätt
Ett högt intag av artificiella sötningsprodukter kan leda till att du känner dig hungrigare och därmed äter mer. Sötningsmedel ger ingen dopaminutlösning i kroppen. Det gör att du inte får känslan av att vara mätt och tillfredsställd så som är fallet med vanligt socker. Med andra ord så hade det varit bättre att dricka en kopp kaffe med vanligt socker på morgonen, eller kanske lite honung, och sedan äta som vanligt resten av dagen.

3. Tarmfloran kan skadas
För cirka två år sedan så genomfördes en studie på möss av israeliska forskare. Den visade att sötningsmedel som aspartam, sukralos och sackarin kan bidra till fetma och till diabetes. Det beror på att tarmfloran kan störas av sötningsmedlet som kan förstöra viktiga bakterier som behövs för matsmältningsprocessen.

4. Din naturliga känsla för sött skadas
I och med att de konstgjorda sötningsämnena är flera hundra gånger sötare i smaken än socker så påverkas din känsla för sötma. Om du ofta får i dig sötningsmedel så kan du sakta men säkert vänja dig vid hög sötma och då kan söthetsgraden i frukt och grönsaker kännas som otillräcklig. Du blir alltså beroende av sötningsmedel och kan inte längre njuta av mat som är både nyttig och god.

5. Ditt immunförsvar kan ta skada
Sötningsmedlen kan också påverka ditt immunförsvar på ett negativt sätt. Det kan försvagas så att du blir sjukare oftare. Det behöver inte röra sig om sjukdomar som gör att du blir liggandes i sängen. Om du drabbas enklare av inflammationer så får du ju en tillvaro som är rätt så obehaglig och jobbig även om du fortsatt kan gå till jobbet.

Det tycks alltså vara rätt så dumt att byta ut vanligt socker mot sötningsmedel. Fördelarna motiverar inte då nackdelarna kan vara så pass allvarliga. Då är det antagligen bättre att försöka trappa ner på sockerintaget och hitta bättre alternativ för den söta smaken.

Vad kan jag använda istället för artificiella sötningsmedel?
Naturlig Stevia är betydligt bättre än artificiella sötningsmedel, Stevia är en växt som är ca 100 ggr sötre än socker så var försiktig när du doserar. Honung, är ett naturligt sötningsmedel som även kan minska inflammationer i kroppen. Var dock försiktig med honung om du vill gå ner i vikt då det är väldigt kaloririkt. Dessutom kan både Stevia och honung trigga sötsug precis som de artificiella sötningsmedlena. Bäst är att helt undvika socker, söt mat och dryck.