Rödbetan kan lyfta många rätter med sin vackra färg och speciella smak och är dessutom fylld av massor av hälsobringande egenskaper. Redan 500 år f kr odlades rödbetan i medelhavsländerna. Först under 1600-talet gjorde den entré i norden. Denna mångsidiga beta finns att tillgå året om tack vare att den kan växa och frodas långt norrut i Skandinaviens kalla, mörka jordar.

Tidigare odlades rödbetan som läkerört och användes flitigt mot järnbrist och infektioner av olika slag. Den har immunstärkande egenskaper tack vare sitt rika innehåll på järn, c-vitaminer, b-vitaminer, kalium och andra viktiga vitaminer och mineraler samt mängder av supernyttiga antioxidanter. Rödbetan renar blodet och har förmågan att öka våra cellers syreupptagning. Genom att äta rödbetor dagligen kan man få en ökad produktion av röda blodkroppar. Rödbetan kan även stabilisera ph-värdet i kroppen. Därför kan dessa varmt rekommenderas till personer som lider av för sur kropp.

Rödbetan är sprängfylld av antioxidanter vilket dess starka färg tyder på. Ju intensivare en grönsaks färg är desto högre innehåll av antioxidanter har den. Färgen i rödbetan är lite som naturens röda bläck och har du hållit en skalad rödbeta i handen så förstår du hur potent detta färgämne är. Inte konstigt att man kissar rött. Färgpigmentet är en så kallad fytokemikalie som är växters naturliga skydd mot solens strålning, insektsangrepp, bakterier, virus och svamp. Rödbetans rika innehåll av antioxidanter ger ett starkt skydd mot fria radikaler och sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlproblematik.

För goda tips och förslag på hur man kan använda rödbetor i matlagningen vänligen klicka på följande receptlänkar:

Marinerad kycklinglårfilé med äpple- och rödbetssallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10224

Ugnsstekt lax med morot- och rödbetsallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10162

Fisk- och skaldjursbiffar med kokta rödbetor: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11655

Torsk med rödbetor och fetaost: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10115

Rödbetsjuice: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9373

Rödbetssoppa: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=12001


Rödbetans näringsvärde per 100 gram:

Kcal: 45
Fibrer: 2.3 gram
Fett: 0.1 gram
Protein: 1.3 gram
Kolhydrater: 8.5 gram

Rödbetans energifördelning i procent (E%):

Fett: 2.26 E%
Protein: 12.97 E%
Kolhydrater: 84.77 E%