Rödbetan - naturens röda medicin
av Carina Notarnicola

Tidigare odlades rödbetan som läkerört och användes flitigt mot järnbrist och infektioner av olika slag. Den har immunstärkande egenskaper tack vare sitt rika innehåll på järn, c-vitaminer, b-vitaminer, kalium och andra viktiga vitaminer och mineraler samt mängder av supernyttiga antioxidanter. Rödbetan renar blodet och har förmågan att öka våra cellers syreupptagning. Genom att äta rödbetor dagligen kan man få en ökad produktion av röda blodkroppar. Rödbetan kan även stabilisera ph-värdet i kroppen. Därför kan dessa varmt rekommenderas till personer som lider av för sur kropp.
Rödbetan är sprängfylld av antioxidanter vilket dess starka färg tyder på. Ju intensivare en grönsaks färg är desto högre innehåll av antioxidanter har den. Färgen i rödbetan är lite som naturens röda bläck och har du hållit en skalad rödbeta i handen så förstår du hur potent detta färgämne är. Inte konstigt att man kissar rött. Färgpigmentet är en så kallad fytokemikalie som är växters naturliga skydd mot solens strålning, insektsangrepp, bakterier, virus och svamp. Rödbetans rika innehåll av antioxidanter ger ett starkt skydd mot fria radikaler och sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlproblematik.
För goda tips och förslag på hur man kan använda rödbetor i matlagningen vänligen klicka på följande receptlänkar:
Marinerad kycklinglårfilé med äpple- och rödbetssallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10224
Ugnsstekt lax med morot- och rödbetsallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10162
Fisk- och skaldjursbiffar med kokta rödbetor: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11655
Torsk med rödbetor och fetaost: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10115
Rödbetsjuice: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9373
Rödbetssoppa: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=12001
Rödbetans näringsvärde per 100 gram:
Kcal: 45
Fibrer: 2.3 gram
Fett: 0.1 gram
Protein: 1.3 gram
Kolhydrater: 8.5 gram
Rödbetans energifördelning i procent (E%):
Fett: 2.26 E%
Protein: 12.97 E%
Kolhydrater: 84.77 E%