Vad innebär ketos?
Ketos är ett tillstånd kroppen hamnar i när vi antingen fastar eller äter mycket lite kolhydrater. Normalt sätt får vi vårt bränsle eller energi genom just kolhydraterna vi äter, dessa bryts ner till glukos och blir till blodsocker. Om du istället väljer att äta väldigt lite kolhydrater, som i populära dieter som strikt LCHF, Atkins och Ketodieten, tvingar du kroppen att använda fett som energikälla istället för kolhydrater. För att göra det enkelt kan man säga att du hamnar i ett fettförbrännande tillstånd eller som vissa kallar det gå över till fettdrift. Det här är såklart extra välkommet för alla som vill bränna fett och gå ner i vikt, det är också därför ketogen kost länge har varit så populärt i dessa sammanhang.

Hur hamnar jag lättast i ketos?
Det finns flera sätt att försätta sin kropp i ketos, antigen fastar man vilket inte är hållbart eller så äter man helt enkelt väldigt lite kolhydrater. Det vanligaste är att man äter en ketogen kost, dvs väldigt lite kolhydrater som ligger på max ca 20 g per dag. Det finns som sagt speciella dieter som är framtagna för just detta, en av dessa är ketodieten som är enkel att följa och som ofta ger en fantastisk viktnedgång.

Varför går man ner så mycket i vikt när man är i ketos?
Enkelt förklarat går man över till att använda fett som primär energikälla istället för kolhydrater. Tillståndet gör att fettförbränningen ökar markant samtidigt som kroppen minskar fettinlagringen. Man kan säga att det blir dubbel effekt.

Går det att träna och vara i ketos?
Svar ja, även om du de första veckorna kan känna trötthet och andra omställningsbesvär finns det inget som säger att man inte kan träna och vara i ketos samtidigt. En del keto-förespråkare menar tom att det är en fördel.

Vem ska INTE vara i ketos och kan det vara farligt?
Har du någon diagnos eller tar mediciner för något ska du först höra med din läkarkontakt, det är viktigt Har du dessutom några av dessa diagnoser ska du se upp extra mycket.

  • Diabetes typ 1, du ska inte vara i ketos, det kan vara livsfarligt.
  • Diabetes typ 2, hör med din läkare speciellt om du medicinerar.
  • Personer med ätstörningar eller som tidigare haft dessa problem.
  • Om du ammar eller är gravid, undvik ketos om du ammar eller är gravid - Vänta tills du ammat klart isåfall.
  • Har högt blodtryck, hör med din läkare.
  • Lider av någon form av depression eller psykisk sjukdom, hör med din läkare.

Sammantaget kan man säga att du ska vara fullt frisk för att vara i ketos.

Finns det några omställningsbesvär eller biverkningar?
Ja, vissa blir trötta och hängiga första tiden och det kan då vara all idé att succesivt minska på kolhydraterna istället för att tvärt sluta. Vanligt förekommande är bl.a. trötthet, förstoppning, lättirriterad, svårt att tänka, känner sig varm och svettas. De flesta känner av något eller några av dessa besvär men de brukar gå över på en vecka eller så. Tycker du att det är för jobbigt byter du till en annan kost eller minskar succesivt på kolhydraterna.

Hur länge kan man vara i ketos?
De flesta håller sig i ketos under tiden man går ner i vikt och har nått sitt mål. Det finns dock många som förespråkar längre perioder av olika anledningar.

Hur vet jag om jag är i ketos?
Det finns några vanliga kännetecken som indikerar ketos. Vissa vill ändå mäta sig fram till det genom urinprov eller blodprov, det är dock inget vi rekommenderar. Här är de fyra vanligaste indikationerna på att du är i ketos:

  • Din andedräkt luktar aceton. Det kan vara lite irriterande men är ofta övergående, borsta tänderna en extra gång så brukar det ge med sig. Även svetten kan lukta aceton.
  • Torr i munnen, man kan få en torrare känsla i munnen.
  • Ökad törst, det är inte ovanligt att du känner ökad törst i början. Se till att du får i dig tillräckligt med vatten och elektrolyter som är viktiga för hälsan. En kopp buljong brukar hjälpa fint.
  • Ökad urinmängd, kanske känner du att du behöver gå o kissa lite oftare.

Det är inte så att man antingen är det eller inte utan det finns olika grader av ketos. Oftast räcker det med en lättare ketos för att uppnå de fördelar som nämnt här i artikeln.

Hur kommer jag enklast igång med keto?
Kort och gott, ät mindre än 20 gram kolhydrater per dag fördelat på frukost, lunch och middag. Vill du göra det enkelt följer du vår 4 veckors Keto-Kickstart som är ett program utformat för att du ska hamna i optimal ketos för viktminskning. Goda och enkla keto-recept för 4 veckor, inköpslistor och alla våra andra verktyg ingår. Du hittar och beställer din keto-kickstart här.