1. Planera dina måltider!
Du bör planera dina måltider och se till att du känner dig mätt. Då blir det lättare för dig att undvika att småäta eller att äta alldeles för mycket då det väl blir mat.

2. Finn alternativ
Finn alternativen som du inte går upp i vikt av. Om du tycker om att fika så ska du se vad du kan byta dammsugarna mot. Om det är viktigt för dig att ha godis att se fram emot så bör du lära dig mer om gott som du kan äta utan att bli överviktig. Det finns alternativ.

3. Följ ett färdigt kostprogram med recept och inköpslitor
Att följa ett färdigt program där någon annan redan gjort allt det jobbiga förarbetet är mycket effektivt. Välj ett program med den kost du gillar. Vi kan hjälpa dig med ett Kickstartprogram, välj mellan Keto, LCHF, 800 Kcal, Paleo, Gi med Kalorikoll eller annat. Välj ditt program här och starta idag!

4. Ät mer av det gröna
Lägg mer grönsaker på din tallrik. Gurka, sallad, tomat, selleri och mer kommer inte att göra dig tjock. Men de har en massa fina näringsämnen som gör att din kropp mår bättre. Näringsämnen som faktiskt kan leda till att du bränner ännu bättre när du rör på dig!

5. Drick mer vatten!
Skippa läsken och drick vatten istället! Inte bara det. Hoppa över sötsaken och drick vatten. Vatten är bra för din viktnedgång på flera vis. Du behöver antagligen dricka mer så ha en flaska med dig under dagen. Lite färsk citron i vattnet kan göra susen.

6. Börja med en matdagbok
Skriv din matdagbok och lär dig mer om när du äter, vad du äter och hur mycket. Det här är ett mycket bra redskap för den som vill gå ner i vikt snabbt. Ju snabbare du tar kontrollen över vad du stoppar i munnen, desto snabbare kommer resultaten.

7. Tugga ordentligt
Om du tuggar maten ordentligt så kommer den att räcka längre. Du mår bättre av att ditt matsmältningssystem inte behöver jobba lika hårt. Dessutom så njuter du mer av varje måltid då du tuggar bättre.

8. Ät inte sent på kvällen
Bestäm en tidpunkt då det får vara nog med ätandet för dagen. Sena måltider kan ha en störande effekt på sömnen. Det är viktigt att sova gott när du vill gå ner i vikt. Om du ska äta på kvällstid så bör du välja lättare mat som innehåller mindre kolhydrater och minred kalorier.

9. Rör på dig mer
Även om kosten är 80 % av viktminskningen och träningen 20% så finns det många fördelar med träning och motion. Tänk igenom din vardag. När du kan byta bil eller buss mot gång så bör du göra det. Det räcker med en promenad per dag för att du ska börja känna dig bättre. Gå snabbt och rör på armarna för att få igång flåset.

10. Drick vatten på morgonen
Börja inte morgonen med att gå direkt från säng till frukostmaten. Drick istället vatten och vänta en stund med att äta. Om du kan röra på dig en stund för att värma upp systemet innan du äter så kan det också få positiv effekt och gynna din matsmältning.