Vad är 800 Kcal dieten?
Det är en typ av VLCD diet (Very Low Calorie Diet) som går ut på att äta max 800 kcal per dag i upp till 8 veckor. Kör vår 800 Kcal kickstart i 4 veckor och forstättningen Dieten skall helst innehålla så näringsrik mat som möjligt med mindre kolhydrater till förmån för bra fetter och proteiner. Recepten ska gärna vara av typen medelhavskost. Att variera maten du äter är viktigt, menar Mosley, så du inte blir uttråkad och börjar bli sugen på skräpmat eller godis.

Hur kommer jag igång med 800 Kcal dieten?
Det enklaste sättet att prova dieten är att köra ett färdigt kickstartprogram med 800 Kcal - 800 Kcal Super-Kickstart per dag fördelat på frukost, lunch och middag. I 800 Kcal Kickstart får du alla recept för 4 veckor, inköpslista och där allt är kalori- och näringsberäknat så ditt intag inte överstiger 800 kcal per dag. Med 800 Kcal Super-Kickstart är allt jobbigt förarbete redan gjort, det enda du behöver göra är att följa menyplanen. Vi lagar middag en gång om dagen och du gör en extra portion till lunchlåda som du spar till dagen efter. På så sätt spar du både tid och pengar.

Rasar i vikt
Att man rasar i vikt av VLCD dieter är inget nytt, däremot att göra det genom att äta riktigt bra och hälsosam mat är den stora skillnaden. Efter 4 veckor kan man förvänta sig en viktminskning uppemot 8 kg, helt beroende på hur mycket övervikt man har naturligtvis samt hur mycket man fuskat.

800 Kcal dieten kan passa dig som inte lyckats med andra metoder
Är det första gången du ska försöka gå ner i vikt rekommenderar jag dig att välja ett annat program som t.ex GI kickstart med kaloriräkning eller en LCHF-Kickstart som också fungerar väldigt bra. Har du däremot provat många metoder kan detta vara något för dig.

800 Kcal om dagen tillåter mer "fusk"
Denna typ av diet tillåter mer fusk och variationer. Många väljer att ha den som en bra bas och utgångspunkt och sedan fyller på med både bra och mindre bra val, så som det ser ut i de flesta människors vardag. Allt behöver inte vara perfekt!

Pulverdiet fast med riktig mat
Istället för att äta fantasilösa pulversoppor och milkshakes till middag äter du riktig bra och god mat. Många andra typer av VLCD dieter baseras på pulver som t.ex Modifast, Nutrilett, Itrim, Prenet, Allevo, Xtravaganza, Cambridge etc. Förutom att det både är godare och betydligt hälsosammare att äta riktig mat i sin VLCD diet är det även bättre för din mage och att du på samma gång kommer in i hälsosam matlagning. När du är klar med dieten äter du samma typ av mat fast större portioner.

Dieten sänker blodsockret
Har du problem med högt blodsocker märker du redan efter någon vecka hur ditt blodsocker har sjunkit till mer normalare nivåer. Det är därför dieten även kallas ”Blodsockerdieten” och även syftet med att Michael Mosley tog fram den från första början.

800 Kcal om dagen bara under en begränsad period
Precis som andra VLCD dieter ska man bara köra 800 kcal per dag under en starkt begränsad tid. 4 veckor räcker gott och väl även om Michael Mosley föreslår upp till hela 8 veckor.

Varför fungerar 800 Kcal dieten så bra?
Den största anledningen är att du äter så lite kalorier vilket gör att kroppen förbränner mycket fett. Sätt detta i kombination med ett du även tar bort en hel del kolhydrater, typ liberal LCHF. Då blir viktminskningen maximal. Sannolikt hamnar du i Ketos vilket även det starkt bidrar till viktnedgång, du har kanske hört talas om Ketodieten?

800 Kcal dieten ger minskad aptit
Efter några dagar på denna typ av diet minskar aptiten radikalt, det gör den eftersom du hamnar i sk. Ketos. Din minskade hunger gör att du enklare kan fullfölja dieten utan avbrott.

Fördelar med 800 Kcal dieten
* Snabb och effektiv viktminskning – Du får resultat direkt!
* Kan vara speciellt bra som en kickstart där du tack vare kraftig viktnedgång får motivation till att fortsätta gå ner i vikt.
* Till skillnad från pulverdieterna får du äta vanlig och god mat.
* Du kommer igång med hälsosam matlagning som du har nytta av även efter dina första 4 veckor.
* Du följer ett färdigt schema med vår 800 Kcal Super-Kickstart vilket gör att du slipper räkna, mäta och väga.

Nackdelar med 800 Kcal dieten
* Du kan må dåligt de första dagarna innan kroppen vant sig vid den låga kalorimängden.
* Du kan ha svårt att få i dig alla vitaminer och mineraler, jag rekommenderar att du äter någon form av multivitamin under din kickstart.
* Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dieten, något som många har svårt att komma ihåg.
* När du slutat med dieten riskerar du att gå upp allt igen om du inte har en plan för fortsattlångsiktig viktminskning. (Vi har dock många effektiva fortsättningsprogram som passar bra efter din första dietperiod. Fråga oss när du börjar bli klar!)
* Du behöver vara fullt frisk för att köra denna typ av diet, i annat fall kontrollera med din vårdkontakt och fråga om 800 Kcal dieten skulle kunna passa dig.

Vem ska inte köra 800 Kcal dieten?
* Har du eller haft någon form av ätstörning är detta inte en diet för dig.
* Dieten passar bäst personer över 30 år.
* Om du medicinerar för något eller har någon sjukdom ska du alltid prata med din läkare först och fråga om en VLCD diet är bra för dig eller inte.

Hjälpmedel för att lyckas med 800 Kcal dieten
* Vi har ett färdigt Super-kickstartprogram som varar i 4 veckor. Allt är uträknat och du får recept och inköpslista samt instruktioner inne på ditt konto på Matdagboken.
* Kalorisnåla recept, frukost, lunch och middag med max 300 Kcal per måltid.
* Kaloriräknare och Matdagbok som håller koll på hur mycket kalorier du fått i dig under dagen.

Så fortsätter du efter din 800 Kcal diet
När du kört dina första 4 veckor kan du antingen fortsätta med fortsättningsmenyn med nya recept eller fortsätta med större portioner av samma typ av mat. På denna sida hittar du många färdiga menyplaner som du med fördel kan fortsätta med. Är du osäker skickar du ett mail och frågar oss vilken vi rekommenderar till just dig.