5-2 vad är det som gäller?

Forum » Frågor om kost - kostråd


profilbild
Skapad av: melynta
2013-08-04 08:33:15
När man ska äta enligt 5-2 dieten vad gäller egentligen?
Äter man på vilka tider man vill de dagar man inte fastar eller är det fortfarande bara 8 timmar som är avsatta för att äta?
På 16:8 så framgår det ju tydligt att det är inom vissa tidsrymder man ska äta och fasta, men jag blir inte klok på upplägget på 5:2 då det står att man ska äta som vanligt när man inte fastar. Trots det så är ju de färdiga menyerna gjorda utan frukost
Hjälp mig att förstå
Tack smiley


Sida: 1 |  2 > | >>
profilbild
Expertinlägg | Skrivet av: Jessica 2013-08-04 08:52:32

Hej Melynta!
När du äter enligt 5:2 är det viktigaste att du fastar 24 timmar - alltså det ska gå 24 timmar mellan målenl Vissa väljer sedan att äta 1, 2 eller tom tre gånger under fastedagarna.

När jag gjorde menyerna utgick jag ifrån att man äter endast EN gång om dagen under fastedagarna och valde att lägga detta mål klockan 12 - därav blir nästa mål nästkommande dag - även då klockan tolv (därför saknas frukosten).

De dagar man inte fastar kan man såklart anpassa efter sina egna förutsättningar och behov, dvs du kan äta tidigare ditt första mål tidigare, senarelägga lunchen och middagen.

Hoppas att det gav svar på dina frågor smiley
MVh Jessica

profilbild
Skrivet av: Kalluna 2013-08-04 09:02:36

Hej!
Vill inte var näsvis här smiley men det är 36 timmars fasta som gäller vid 5:2. Om ditt sista vanliga mål mat är kl 19 på söndag tex så äter du ditt första vanliga mål mat kl 7 på tisdagmorgon. Under måndagen äter du 500 kcal och kan lägga upp det som du vill. Men man TROR att det är bättre att inte småäta under hela dagen utan äta ett enda mål mat för att förbränningen blir mer effektiv. Själv så delar jag upp 500 kcal i 3 mindre måltider. Det finns ju fortfarande ingen studie som pekar på vad som är bäst! Mitt tips är att du gör det som passar dig - åtminstone i början tills du blir mer van. Pepp och lycka till!

profilbild
Skrivet av: melynta 2013-08-04 09:24:10

Tack snälla för svaren!
Jag tror att det har klarnat lite.
Jag har nog missuppfattat en del verkar det som, men tänker ändå försöka detta
Menar ni att det jag äter under fastan inte ska räknas in i de här 24 eller 36 timmarna?

Tack för pepp smiley


profilbild
Skrivet av: Kalluna 2013-08-04 09:30:27

Melynta - jo - de 500 kcal äter du under de 36 timmarna - men försök att inte sprida ut det för mycket.
Här är länken:
http://thefastdiet.co.uk/

profilbild
Skrivet av: lflickan 2013-08-04 17:00:04

Jag är inte så påläst på denna metoden men trodde bara att det gick ut på att äta 500 kcal två dagar i veckan och de andra 1500 eller som vanligt. Inte att man måste ha kolla på klockan och grejer.

profilbild
Skrivet av: angper 2013-08-12 18:50:41

Hej!

Jag har också valt att äta tre gånger om dagen och hade därför varit tacksam om det fanns olika förslag på frukost, lunch och middagar så det sammanlagt blir 500 kcal.

profilbild
Skrivet av: Tanta 2013-08-12 19:20:30

Jag är nog "GAMMELDAX" OCH FRÅGVIS.... Men i min värld är FASTA....- fasta...alltså att man DRICKER och inte utsätter magen och organen därikring för dåligt tuggad mat. men jag e ju en "gammal kärring2 i 58års åldern och har andra värderingar.
NU när jag läser 2:5 metoden är det måltider hit och dit med mellan mål och fil & flingor och kokt fiskeller grillad kyckling...Antingen är jag Totalsstupid...eller så är det helt nya ord på 2010talets mitt!!
På 70 talet och framåt så - fastade "vi" med enbart inta dricka som juiser eller annat NYTTIGT i drickform. Bara grönsaksavkok eller färskpressadde grönsaker/frukter ..med grönt som huvudintag. Fasta, - betydde på den tiden att endast inta flytande!!
fattar inte när det begreppet försvan. För Borta är det.
Om jag ska fasta - ska jag då starta dagen med fil & musli och en VIT skiva bröd med ost eller ..marmelad???????? Fortsätta dagen med råstekt potatis i endast """""ett par matskedar"""" olja och kyckling?? *Phuu
och jag vet inte allt som jag läst som mitt jag uppfattar som Ikke Fasta..
Är jag gammeldax, stupid eller kan jag inte läsa längre??

Fasta 2 skilda dagar i veckan i min värld, är = drick allt intag, som frukt eller grönsaksjuise eller avkok, med The (eller lite kaffe) vatten eller smaksatt kranvatten
hjälp mej...jag tappar tron på ...."allt"...här
- Ska jag äta bara en liten påse godis med cocakola under fastan eller ?????

profilbild
Skrivet av: sikore 2013-08-12 20:49:29

Hej Tanta!

Jag ler lite när jag läser ditt inlägg - för jag känner igen mig. `Fasta` för mig = enbart dryck ... eller åtminstone var det så tills jag lärde mig var 5:2-dieten handlar om. Nu har jag provat i några veckor och tror mig ha begripit. Kom på att jag hade ett gammalt medlemskap här, och har nu startat om det för att hålla lite koll, men det är egentligen inte så svårt.

5:2-dieten handlar om att två - valfria - dagar i veckan äta 1/4 av det kaloriintag du vanligen behöver på en dag för att hålla din vikt. För enkelhets skull har man standardiserat det till 500 kcal för kvinnor och 600 för män. Fastan sträcker sig vanligen från kvällsmaten, via en heldag och tills nästa dags frukost - alltså 36 timmar.

Under denna fastedag får du alltså äta och dricka precis vad du vill - ja, i princip även godis och cocacola om du vill - så länge du inte överstiger dina kcal. Du kan självklart även hålla dig till te/kaffe/joser om du vill -bara du har koll på kaloriintaget! Många gör faktiskt det. Andra delar upp sina kcal på frukost-lunch-kvällsmat som vanligt.

Personligen `sparar` jag alla mina kcal till kvällen då jag äter med familjen (ofta ca 350-450 kcal), och dricker enbart vatten och te övrig tid.

profilbild
Skrivet av: sikore 2013-08-13 06:45:25

Tja, allt beror ju på hur man definierar ordet "fasta" - eller hur?
Den kristna `fastan` före påsk, tex, innebär ju att man bara undviker vissa livsmedel (som tex kött och ägg) och i övrigt äter nästan som vanligt. Den muslimska `fastan` under ramadan innebär (om jag förstått rätt) att du får äta som du vill men inte när som helst. Och det är bara några exempel. Så visst kan man säga att man `fastar` om man skär ner sitt matintag till 1/4 av det normala?

profilbild
Skrivet av: tarha 2013-08-13 21:59:04

Ja du Tanta, jag är också inne på "fasta" med diverse drycker typ morotsjuice, tomatjuice, katrinplommonjuice utspädd med vatten, gjorde detta på 80-talet och gick ner 10 kg på en vecka...och sen började man äta vanligt i små portioner...som väl med tiden blev större och större och jag med dom smiley
Jag ska försöka hänga på med 2:5 dieten eller vad det nu är för skillnad på 16:8, har inte riktigt fått kläm på det hela,
ungefär så här tänkte jag:
sista mål onsdag runt 20-tiden, dricker "mina fastedrycker och örtteer" inom 400-500 kcal mellan 12-20 på torsdag, och sen fredag förmiddag runt 12- en brunch som det oftast blir här i alla fall, förutom en kopp kaffe med grädde på morgonen.
Blir detta då det som räknas 2:5?

Sida: 1 |  2 > | >>

Du måste vara inloggad för att kunna delta i denna tråden