Förberedelse inför ett lopp

Forum » Frågor om kost - kostråd


profilbild
Skapad av: Johmia
2013-04-21 18:03:12
Förberedelse inför ett lopp

Hej, i början av Juni ska jag springa ett lopp på 5 km,

För övrigt har jag en aktiv vardag då mitt jobb innebär att jag sällan sitter still (Jobbar på förskola) samt så tränar jag kampsport 2 gånger i veckan och springer 3 gånger i veckan (Minst 6 km per gång , springer även intervaller, och tränar ganska hårt) Jag dricker ingen alkohol eller äter inga ``onyttigheter`` som kakor, godis, chips, läsk osv.

Nu är min fråga. Hur ska jag dela upp min energifördelning för bästa reslutat?
Eftersom jag vill gå ner 3 kilo (väger 60 kg och är 163 cm lång, så är normalviktig) innan sommaren har jag satt som mitt dagliga kaloriintag på 1700 kalorier, är det för lite/för mycket?
Hur mycket fett, kolhydrater och protein bör jag äta ungefär, för bästa reslutat? Då jag vill ha en viktminskning, men samtidigt orka med träningen.


Tacksam för svar

Sida: 1
profilbild
Skrivet av: LadyG 2013-04-21 21:17:07

5km klarar du utan speciell laddning. Ät som vanligt, inget underskott den dagen alltså. Drick lagom mycket vatten, du vill inte komma dit med vätskebrist men det är ingen idé att dricka för mycket heller. Människan har inte kamelens förmåga att lagra vatten så det enda i gör när vi dricker mer än vi behöver är att vi ger njurarna fullt upp. Du vill inte komma till start med halvfull blåsa, då kommer du garanterat behöva gå mitt i loppet. Lagom om alltings jävlighet dikterar detta. smiley

Vilken fördelning som är bäst beror helt på hur van du är vid att träna med lite kolhydrater t ex, men de flesta idrottare äter 1g fett per kilo kroppsvikt och 2g protein per kilo kroppsvikt. Resten fyller de på med kolhydrater upp till den nivå de önskar.

Om du inte fyller i energibehovet i inställningarna kan MatDagboken räkna ut det åt dig, så slipper du gissa. Det enda du behöver fylla i är ålder, kön, längd och vikt, samt underskottet du vill ligga på.


profilbild
Skrivet av: DYR 2013-04-21 23:30:34

Träna på som du har gjort hittils så kommer du klara 5 km utan problem, Sen när det gäller vikten? Så e ju från om du har varit viktstabil på 60 kg ett tag? isåfall behöver du inte börja experimentera allt för mycket med maten, Utan istället träna lite längre då du träna, Te,x öka på löpningen något, kanske 7-8 km, och ibland öka farten lite...

profilbild
Skrivet av: Johmia 2013-04-22 19:50:11

Jag vet att jag klarar 5 km utan ändra min kost, men vill mest springa under 25 minuter (springer på 27 minuter nu) så undra mest hur jag bäst skulle kunna äta för nå mitt mål smiley

Tack för hjälpen, får inte glömma det där med ```dricka vatten`` glömmer tyvärr lätt bort det.
Jag har även varit viktstabil ett tag, tänkte bara om jag går ner några kg i vikt borde jag kunna springa ännu snabbare också. Ska testa med öka farten och springa längre också.

Tack för hjälpen!


Sida: 1

Du måste vara inloggad för att kunna delta i denna tråden