I form för livet- vecka 9

Forum » Viktutmaningar


profilbild
Skapad av: sasssyy
2011-04-24 10:31:15
Hallelulja boken är hittat *S*

Veckans tips

Du är mycket bättre än du tror

Det vanligaste skälet att inte komma i gång med träning är tydligen (jo jag vet det) att vi har för dåligt självförtroende, att vi tycker att vi är för klumpiga, otränade och så vidare. Men vi måste vara villiga att satsa tid och energi på träningen för att bli bra och strunta i det som finns i våra minnen som dåliga träningsminnen-från tex skolgympa o dyl.
Om du är helt otränad i dag har du möjlighet att öka din maximala syreupptagningsförmåga med 50-6+% och detta kommer att göra en enorm skillnad i din ork och energinivå under dagen.
Var därför uppmärksam på hur du ser på dig själv i relation till din träning. Det spelar roll för din motivation hur du upplever träningspassen och det spelar roll hur bra du kan bli på en aktivitet. Känner vi oss rädda, stressade och spända inför aktiviteten, kanske känner iv oss dåliga eller övertygade om att vi kommer att göra bort oss- då blir det en sämre aktivitet eftersom spända muskler ger oss en sämre muskelkoordination. Att tänka positivt leder alltså till positiva reaktioner och det är viktigt både för formen och självkänslan

Veckans matlektion

KOLHYDRATER: ett näringsämne som finn si livsmedel som frukt, grönsaker, gryn och i pasta och potatis. Vanligt "vitt socker" är också en form av kolhydrater.

Kolhydrater är en viktig energikälla för kroppen, bland annat kräver hjärnan glukos för att fugera korrekt. Glukos är vad kolhydrater bryts ned till i kroppen.
Bantare drabbas ofta av humörsvägningar och koncentrationssvårigheter, detta är en följd av kolhydratsbrist.

Man pratar om snabba och långsamma kolhydrater. Det har med att göra hur snabba höjningar av blodsockret de ger. Snabb höjning bidrar till en snabb energikick men en snabb blodsockerhöjning frisätter också en stor mängd insulein som är ett hormon som tex bidrar till att reglera blodsockernivån. Kraftiga insulinpåslagningar har flera negativa effekter som man kanske inte tänker på.

SNABBA KOLHYDRATER leder till
•Ökad mängd kroppsfett
•Kraftiga blodsockersvägningar, berg-och-dalbanehumör under dagen
•Sämre träningsork
•Ökad risk för att vi ska hålla kvar mer vätska än vi behöver i kroppen vilket ger obehagskänslor och svullenhet
•Ökad risk för diabetes och en rad andra sjukdomar
•Ökad risk för karies
•Godissug

LÅNGSAMMA KOLHYDRATER
•Leder till minskad mängd kroppsfett
•Leder till jämnare blodsocker vilket leder bland annat till ökad koncentrationsförmåga
•Bidrar till förbättrad uthållighet, styrka och muskeltillväxt
•Bidrar till ett långsammare åldrande
•Ökar mättnadskänsla och minskar risken för godissug

GI talar man ofta om och det är från början något som togs fram som hjälpmedel för diabeteiker för att ge en bra överblick. Ju lägre GI dessto långsammare kolhydrater innehåller livsmedlet i fråga.

GI<60 räknas som lågt
GI 60-90 räknas som medelhögt

(när jag gick på dietistprogrammet fick jag lära mig att man utgår från vitt bröd-typ rostbröd och det har GI 100)


VECKANS TRÄNINGSLEKTION

Vid det här laget ska vi tydligen *S* ha hunnit etablera goda träningsvanor och fasta rutiner. Men rutiner kan även övergå i tristess och skälet till att träning uteblir kan vara varierande. I boken finns en hel lista med skäl till varför träning uteblir, allt ifrån att man tränar med en vän som ställer in, eller så utvecklas passen till ett "kafferep" där man pratar mer än tränar.. Bristen på målsättning är ett problem Sätt upp tydliga mål och se till att använda rätt teknik för att undvika skador tex
Glöm inte uppvärmning och överträna inte, men träna heller inte för lite i förhållande till dina mål och så maten då.. Dåliga matvanor ger dåliga resultat. 80 % av resultatet vid träning beror på kosten.

Veckans träningslektion
Fortsätt med samma program men gå in i varje pass med större fokus. Se till att du inte begår de vanligaste felen.
Byt också ut så mycket snabba kolhydrater som möjligt mot långsamma. Notera gärna dina känslor i samband med måltider för att se förändringar som sker både i humör och träning


Sida: << | < 1 |  2 |  3
profilbild
Skrivet av: fruragge 2011-04-29 15:07:19

Gammelgubbar smiley Har smygskrattat åt mer än en sån på gymmet jag går på, tjuriga, envisa och så här gjorde man för 90 år sen så då duger det idag med.. smiley
-2,1 kg på 4 dagar är min nya bedrift trots mens idag och massor med vätska i kroppen, är jättenöjd och klappar stolt mig själv på axeln och nu ska jag fortsätta lika bra hela helgen till nya vägningen på måndag, snart ska påskpluset va borta igen.
Har planerat helgens "slarv" och jag tnker tillåta mig en liten bit pizza med massor av hemgjord sallad som kvällsmat ikväll och istället för mitt vanliga kvällsmellis så ska jag ta en liten bit ostkaka med färska jordbubbar, så det blir mitt fredagsmys, morgondagens lördagsgodis får bli torkad frukt och event lite nötter.
Dagens träning avklarad, blev styrka för överkroppen och 30 min på löpbandet.
Ha en underbar helg, hoppas vi får lika fint väder den här helgen som påsken, förresten hur firar ni valborg?? Här tänds ju alla eldar så sent så tyvärr sover ju hulliganerna då men nåt borde man väl göra, förslag????

profilbild
Skrivet av: gunsan59 2011-04-29 23:09:04

Och här har det ätits en hel hög godis och massor med nötter.Usch och vikten går upp. Jag är korkad just nu verkar det som. Men bra huvudmål och lite träning har det blivit så en del positivt.
Kondition: 29 + 5 + 6 + 12 + 0 (En sån siffra som jag inte gillar alls)
Styrka: 21 + 0 + 30 + 8 + 25 (den siffran gillas)
Yoga/stretch/qigong: : 8+ 4 + 20 + 5 + 10 (känns okay)

fruragge: Jag säger bara WOW (men är grön av avund för din minussiffra)

profilbild
Skrivet av: fruragge 2011-04-30 14:04:24

hihihi gunsan du var säkert inte lika grön i måndags när jag vägde in på +3,9 så egentligen har jag ju fortfarande +1,8 kvar innan jag är tillbax på +-0 igen och min lägsta nivå smiley
Gårdagen gick bra med bara planerade gotter, hoppas jag klarar den här dagen lika bra.

profilbild
Skrivet av: Mill72 2011-05-01 06:26:58

Jag har äntligen kommit igång med att cykla. Maken fixade cyklarna i veckan, så nu blir det cykel på tisdag och onsdag. Åtta kilometer har jag till mitt arbete.

profilbild
Skrivet av: adrian 2011-05-01 10:22:42

Denna helg blev väldigt lugn vad gäller träning, hade räknat med att träna ett sista pass idag men vi ska på kalas och middag på kvällen så det blir nog ingen träningsmiley
Men ska inte äta för mycket så behöver man ju inte gå upp iallafallsmiley nästa vecka har jag tänkt lägga in en högre växel så att man hinner gå ner några kg till till sommaren.

profilbild
Skrivet av: sasssyy 2011-05-01 10:30:37

blivit noll och ingenting av träningen denna veckan IGEN.. fan att det ska vara så svårt.. jag har en mental bild av vad jag vill göra och hur mycket men får liksom aldrig ut bilden i verkligheten... i vilket fall tycks jag iaf ha gått ner runt kilot... officiell vägning i morgonbitti.... ny vecka ligger upplagd

profilbild
Skrivet av: fruragge 2011-05-01 20:15:32

Hoppas minuset finns kvar imorgonbitti då sasssyy smiley du har ju sååå myyycket att kämpa för nu!!!

Sida: << | < 1 |  2 |  3

Du måste vara inloggad för att kunna delta i denna tråden