I form för livet- vecka 6

Forum » Viktutmaningar


profilbild
Skapad av: sasssyy
2011-03-14 12:51:14
Jag väljer att citera de första raderna för vecka 6.
"Det händer alla förr eller senare: sjukdom (egen eller någon närstående), skador, semestrar, en flytt... det finns många tänkgara orsaker till icke planerade uppehåll i träningen."

Problemet är ju sällan att man tar ett uppehåll utan att man inte kommer i gång sen igen. Det är faktiskt tom så att kroppen kan må bra av ett uppehåll då och då.
Man ska inte gå tillbaka till gymet och "straffa" sig för att man hoppat över träningen- då chockas kroppen och man blir sjuk eller skadar sig. Förkylning är väl det vanligaste "straffet".
Börja mjukt och försiktigt, tränade du 3-4 pass /vecka före uppehållet -börja då med 1-2 pass, träna kortare pass med mindre motstånd och ta det långsammare än du gjorde före uppehållet.
Sen är det maten då. Det vanliga är att släpper man träningen så tappar man ofta taget om även maten. Tänk på att om du är sjuk blir du fortare frisk genom att tillföra kroppen de vitaminer du behöver och om du äter sunt och varierat.

Veckans matlektion
Det handlar i dag om fest och högtider.
Det är ganska vanligt att man tror att för att komma i form så får man aldrig någonsin mer äta onyttigt. Ett bra program kan anpassas till din livsstil och du ska inte behöva förändra ditt liv, sociala evemang är viktigt för oss alla. DU kan äta allt men bara inte jämt. Ät och njut av saker som bjuds men ät dig inte mätt. NJUT av varje tugga och välj bara det du vet att du tycker om, du behöver inte smaka på allt för att vara artig.

Vad man INTE ska göra före, under eller efter en fest- eller högtidshelg:

••Banta . du har nämligen inte alls gått upp flera kilon även om det känns så ibland när man ätit sig riktigt mätt.
•Ta något vätskedrivande- även om du har mycket vätska i kroppen ska du inte driva ut det, det enda du gör då är att skapa obalans i kroppen. Rör på dig mjukt och drick mycket så kommer allt ut av sig själv och kroppen återfinner sin balans.

•Träna som en galning- Man mår INTE bra av att tokträna när kroppen håller på att ta hand om massa extra mat. Motionera gärna, men lågintensivt tex promenad eller cykling. Tänk också på att fester ofta snor av din sömn vilket är ett gott skäl att ta det lugnt.

•Hoppa över måltider- Det är kanske så att du inte känner dig så hungrig efter en festmåltid, men uteslut inga måltider. Ät mindre tex en frukost med bara frukt eller fil, allt för att bibehålla en jämn blodsockernivå.

Veckans träningslektion
Stretch och mind/body....

Strech är ju rörlighetsträning och ofta en underskattad del av träningsprogrammet. Det straffar sig ofta i forma av skador, stelhet eller onödig värk. Om du rörlighetstränar kommer du få mjuka smidiga muskler som utan problem kan dras ut i sin fulla längd. Dessa muskler kan utveckla mer kraft och utföra rörelser bättre, vilket ju leder till bättre resultat i träningen.

Strecha aldrig en ouppvärmd muskel. Värm och tänj i slutet av uppvärmningen och kör den riktiga rörlighetsträningen i slutet av träningspasset eller i nedvarvningen. Fokus ska ligga på de muskler du har tränat under passet men samtliga muskelgrupper ska gås igenom- gunga ALDRIG uta dra bara till ytterläge och håll i 15-30 sekunder, töj lite till och håll kvar och sen gå långsamt tillbaka till utgångsläget.
Andas lugnt och normalt, håll inte andan. Gör detta lite efter varje uppvärmning och en längre stund efter varje träningspass.

Mind/body-aktivitet
En form av träning som syftear mer till att uppnå en inre balans. tex tai chi, qigong, yoga eller pilates.

Jag väljer att inte gå in närmare på de olika formerna av denna typ av träning (sasssyys kommentar)

Varför ska man då implementera sådan här träning?
För att många av oss som försöker komma i form också lever ett stressigt liv och den här formen av träning kan bidra till att vi får ett bättre välbefinnande mitt i all stress.
Hittar man ett body/mind-program som passar en så vinner man två viktiga fördelar: Man har en aktiviteta att ta till som minskar stressen- vilket kommer att få dig att må bättre. Och man har en aktivitet att ta till när man inte hinner eller orkar träna på vanligt sätt.

Veckans träningsläxa
Träna som du gjort tidigare men du får en extra uppgift. Du kan välja mellan att efter minst ett träningspass köra en lite längre stretchingstund där du töjer igenom alla muskelgrupper och varje töjning i minst 30 sekunder ELLER att du ska prova på ett mind/body-pass av något slag, antingen på gymet eller på någon slags skola, eller till en video hemma.

Sida: << | < 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7
profilbild
Skrivet av: gunsan59 2011-03-20 19:58:02

fruragge: En sån härlig komplimang. En sådan kan man leva länge på.
Sasssyy: Det måste bara vara lycka när kläderna blir rymligare. Bra jobbat.
Newbie: Krya på dig. Det kommer friskare tider .

Mål denna vecka: 5 mål mat. Minst 1/3 grönsaker, frukt o bär. Tugga ordentligt. 120 min konditionsträning + 60 min styrka + yoga

Totalt måndag - söndag
Konditionsträning: 15 +78 + 15 + 60 + 15 + 30 + 32 = 245 min
Styrka: 45 + 25 + 20 + 6 + 52 + 0 + 0 = 148 min
Yoga: 3 + 8 + 3 + 27 + 3 + 0 + 23 = 67 min

Det har blivit en hel del annan träning men om jag inte blivit tillräckligt anfådd och svettig så vill jag inte skriva det som konditionsträning. Maten har fungerat bra denna vecka med många måltider och bra mat. En bit kladdkaka unnade jag mig för det är viktigt att även äta lite godsaker ibland men jag har klarat att kämpa mot begär när jag varit sugen. Detta är en stor seger.

Sida: << | < 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7

Du måste vara inloggad för att kunna delta i denna tråden