I form för livet- vecka 2

Forum » Viktutmaningar


profilbild
Skapad av: sasssyy
2011-02-13 21:06:52
Jaha mina vänner.. Nu är det dags för vecka två. Får ge mig själv bakläxa på motionen från förra veckan.. ett bottennapp för mig måste jag säga, men matläxan klarade jag galant. Frukost varje dag och en bra sådan....

Vad händer denna vecka enligt boken då?

Jo, enligt boken ska vi vara återhållsamma.. Det är lätt att bli entusiastisk så här i början men det är också lätt att överträna och göra mer än man egentligen orkar.
Jag vet att jag inte är ensam om att tänka "ju mer jag tränar dessto fortare kommer jag i form", men Porsman varnar för det tänket. "Man kommer inte upp på proffsnivå direkt bara för att man börjar köra ett proffsprogram", skriver hon i kapitlet som avhandlar vecka två.

Veckans tips
Träna lagom. Hur vet man vad som är lagom då?
Hmm.. JO träningsvärk är inte farligt även om den kan sabba lite när den är som värst. Träningsvärk går över på ett par dagar. Det är inget alla får och hur mycket man får varierar också från person till person. Man kan skynda på läkningsprocessen av träningsvärk genom tex bad med muskelavslappnande oljor eller lite massage, men bästa boten är faktiskt lätt motion som promenader eller simning, stretchar man sedan lite efteråt så är det guld värt.

MEN om värken inte går bort på flera dagar kan det vara någon liten skada. Var även uppmärksam på vad Porsman kallar för "asymmetrisk värk", alltså när du har ont enbart i ena benet trots att du tränat båda med samma belastning. Gå inte onödigt länge med en skada, för det kan förvärras.

Sen det här med förkylning då. Det är väldigt vanligt att man efter en lång tids träningsuppehåll får en förkylning. Man tror ibland att man inte tål att träna *S*
Träning i LAGOM dos förbättrar immunförsvaret. Träning på för hög nivå resulterar i att kroppen inte orkar återhämta sig fullt ut, sen om man till detta lägger till en batningskur av något slag. Man kanske hoppar över måltider eller äter på tok för lite- då är du näst intill garanterad en förkylning eftersom kroppen inte får tillräckligt med energi och näringsämnen som behövs för återuppbyggnad efter träningen.

Veckans Matlektion
För att öka förbränningen är bästa tipset att äta många små mål ofta.
Om man äter fem små mål per dag istället för tre stora så är man inte lika hungrig inför varje mål och risken att överäta minskar.
Små regelbundna måltider håller också blodsockret på en jämnare nivå, och då minskar risken för godissug eller hetsätning.
Mellanmål är inte bara för små barn och vi har alla tid att klämma in "mellisar"

Ett bra mellanmål kan vara en grov smörgås med mager ost, kalkon eller skinka på.
Youghurt naturell eller fil

Man ska akta sig NOGA för sk mealbars,sportbars eller energikakor för de är oftast inte särskilt bra mellanmål. Samma sak med tex risifrutti eller andra liknande förpackningar med yoghurt och sylt eller flingor. För mycket socker ger för häftiga svägningar i blodsockernivån.

I värsta fall kan man ta någon form av shake, måltidsersättning eller likande och när tiden är som mest pressad kanske man kan ta en frukt framför datorn eller måltidsersättning samtidigt som man jobbar.

Veckans träningslektion
Skynda långsamt, ta inte i i överkant. Gör istället de pass du tränar mer effektiva.

Som exempel nämner Porsman att man under aerobicspass kan ta ut stegen mer, böja djupare ner och ta i kraftfullare med armarna.
Vid promenader kan man använda sig av vikter eller stavar. TÄnk på att ha rätt hållning och satsa på ett "prattempo" dvs du ska bli varm och svettig men kunna prata begripligt samtidigt som du går.
Vid jogging/löpning ska man tänka på att det vanligaste felen en nybörjare gör är att den springer för fort (!) Springer man fortare än man klarar av springer man vanligtvis på tårna vilket är en felaktig löpställning. Foten ska rulla fram. Du ska springa nära marken och inte studsa fram.
Vid cykling/spinning nämner Porsman att det är viktig att ha ett bra "rundtramp" dvs att du lägger kraft på pedalen hela varvet runt. Och även här är ställningen viktig, att du har rätt inställningar på din cykel för att undvika skador men även för att effektivisera träningen.

Angående gymträning är det trappmaskiner som är stället vi oftast gör fel

Det var lite om vecka två.

Veckans matläxa
Se till att fördela dagens mat/kalorier över fem mål snarare än tre, ett mellis på förmiddagen och ett på eftermiddagen

Veckans motionsläxa
Lägg till 20 min träning til veckan, antingen fördelat på de tre pass som redan finns (enligt vecka 1) eller ett ensamt 20 min pass i veckan.

LYCKA TILL VÄNNER OCH PEPP PEPP!!

Sida: << | < 1 |  2 |  3 |  4 |  5
profilbild
Skrivet av: fruragge 2011-02-20 20:18:33

klart vi ska köra i 14 veckorsmiley så är vi kanske i mål och iaf framme så att det börjar bli sommar och sol (och kanske bikini utan att skämmas).
Ser fram emot v 3 och vad den ska innehålla för nytt.

Sida: << | < 1 |  2 |  3 |  4 |  5

Du måste vara inloggad för att kunna delta i denna tråden