Artiklar

Såhär håller du din diet i juletider

Skribent: Johan Tenfalk
Att vara mitt uppe i ett viktminskningsprogram runt jul är för de flesta en riktigt bra utmaning. Bestäm dig för att se det just som en utmaning och fokusera på din kostplan trots alla frestelser. Smarta planerade avsteg är däremot helt okej.

Gör smarta avsteg
Följer du något av våra kickstart-program eller något annat viktminskningsprogram så gör s.k. “smarta avsteg” de dagar du bjuds på julmat. Smarta avsteg är planerade avsteg där du istället för att äta middagen som vi föreslår i programmet, äter en julbordsmiddag. Smarta avsteg är också att hålla sig till den kostmetod man följer och att välja rätt sorts julmat som passar din metod.

Tänk efter före
Det brukar inte vara några problem om du tänker efter före du lägger upp maten på tallriken. Det är inte helt ovanligt att man lastar upp allt som erbjuds och även en hel del sådant man egentligen inte riktigt gillar.

Välj ut det du vill äta
Gå gärna en runda runt julbordet och spana in vad du gillar och vad som kan passa just dig. Försök att bestämma dig för vad du ska äta innan du börjar.

Ät det goda först
En vanlig fälla är att man äter mat som man egentligen inte tycker om först, för att sedan gå över till det man gillar bäst. Spara det bästa till sist som det heter. När du väl ska börja plocka på dig dina favoriter är du redan mätt, men du måste ju bara ha det där goda som du nu sparat till sist, känns det igen? Gå inte i den fällan, utan välj ut det godaste som passar in i din metod och ät det först och hoppa över det andra.

Mindre kolhydrater
Äter du någon form av lågkolhydratskost, som ex LCHF, är det inte svårt att äta dig mätt på feta och proteinrika livsmedel. Hoppa över allt som innehåller socker och hoppa över eller ät lite av utfyllnaden på julbordet, såsom bröd och potatis beroende på hur strikt du är.

Ett väldigt gott alternativ till bröd finns här » Länk. Välj exempelvis skinka, lutfisk, rostbiff, köttbullar, prinskorv, sylta, brysselkål, lax, sill och alla former av grönsaker. Är du strikt se upp med sillens lag eller sås som ibland kan innehålla en del socker. Välj då istället ex sillröror baserad på crème fraiche. Tänk på att ris a´la Malta innehåller vanligtvis mycket kolhydrater. Det finns alternativ: » Länk

Drick mycket
Det är vatten eller kolsyrat vatten jag syftar på, inte alkohol. Om du dricker mycket vatten blir du fortare mätt. Glögg är ofta rena sockerbomben och julmust och annan läsk toppar listan på ”undvik”. Öl innehåller mycket kalorier och mycket kolhydrater, tänk på mängden. Det är inte ovanligt att det blir ett högt alkoholintag i juletider vilket ofta innebär att man gör fel val även på julbordet och kanske också den kommande kvällen och för att inte tala om morgonen därpå.

Var inte för hårt mot dig själv
Om du skulle ta mindre smarta avsteg från din plan så var inte för hård mot dig själv. Låt inte ett tillfälligt bakslag förstöra hela december utan hoppa på din plan igen så fort du kan. Vänta alltså INTE till den första januari.