GI chokladkaka

Kategori: Dessert
Inskickad av: carined     
Portioner:

Supergod chokladkaka som smakar som "bakad chokladmousse". Den bakas helt utan socker och mjöl (byt ut angiven socker mängd till sötningsmedel, typ Canderel, istället)! Var noga med temperaturen när du smälter chokladen, så at den inte blir för hög, och var noga med gräddningstiden. Om kakan fortfarande verkar lös när du tar ut den ur ugnen är det som det skall. Den stelnar i kylen.


Tilllagningstid: 15 min
Kcalorier: Logga in

Energifördelning (en portion):
Fett: Logga in
Protein: Logga in
Kolhydrater: Logga in
Ingredienser:
300,0 gram Mörk choklad kakao >70 %
180,0 gram Äggula konventionellt
180,0 gram Äggvita
2,0 msk Snabbkaffe pulver
4,0 msk (Strösocker) Socker
1,5 dl Valnötter
1,0 dl Kokosflingor torkade
Serveringstips:
Serveras med fördel med lite vispad grädde.

Variationstips:
Testa gärna att smaksätta med lite rivet apelsinskal, alternativt, byt ut den 70%-iga chokladen mot en med mintsmak.
Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader

2. Smörj en form som är ca 20 cm i diameter, och "bröa" den med kokosflingorna

3. Vispa äggulor respektive äggvitor i två olika bunkar.

4. Blanda den smälta chokladen med gulorna, samt kaffepulvret som du rört ut med ½ dl kokande vatten. Smeten skall vara tjock och blank.

5. Vänd ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedel och nötter, och blanda väl.

6. Häll i den smorda formen och grädda i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen.

7. Låt kakan svalna, och ställ den sedan i kylen i minst en timme. Stjälp upp kakan före servering, och bjud med vispad grädde och flagad choklad till.


Logga in för att få upp diagram på detta receptet