Tortillabröd, energisnålt

Forum » Mat & Recept


profilbild
Skapad av: wwao
2011-06-01 14:15:00
Jag undrar om någon här har något bra på tortillabröd (så energisnåla det bara går!). Vad jag förstått ska det gå att ta mjöl + vatten + salt, steka detta och låta svalna så ska det bli bröd. Jag har dock ingen mängd på varken mjöl el. vatten, någon som har nåt bra recept på 1 portion (ett bröd)?

Går det att använda rågmjöl?

Sida: 1
profilbild
Skrivet av: LadyG 2011-06-01 14:42:00

Ppännande att göra sina egna bröd, det har jag aldrig lyckats med :-)

Jag har för mig att någon tipsade om att använda en viss typ av salladssblad istället, om man ville slippa det vita mjölet helt men det kanske inte är det du är ute efter?


profilbild
Skrivet av: wwao 2011-06-01 16:24:00

Nja, mjölet i sig är inget problem för mig. Är nog snarare ute efter något bröd-liknande (oavsett mjöl eller ej) med lång kcal-innehåll än ett salladsblad, känns inte riiiktigt likadant :)

profilbild
Skrivet av: Halfdevil 2011-06-01 16:50:47

Det blir inte speciellt mindre kcal i hembakta tortillas än köpta men här är ett recept.

7 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olja
2 dl vatten
Blanda ihop till en deg, dela i tolv delar, kavla ut tunt till ca 20 cm grädda i torr stekpanna ca en halv minut per sida.

profilbild
Skrivet av: pleta 2011-06-01 16:54:58

Mmm, problemet är ju att mjöl i sig är ganska energirikt. =)

profilbild
Skrivet av: wwao 2011-06-01 17:17:33

Ja men jag tänkte till ETT bröd. Det kan ju inte behövas 8 dl till ett bröd? Haha. Jag undrar också om man kan använda rågmjöl, som sagt.

profilbild
Skrivet av: Bummlan 2011-06-01 17:57:27

Testa! Om det blir fel med rågmjöl är det väl bara att testa med ett annat mjöl. Graham, t ex (tror jag mer på).
För ett bröd är det ju bara att dela receptet med 12. Det blir inte många droppar olja och korn salt, det blir det inte :)

Lycka till!

profilbild
Skrivet av: Halfdevil 2011-06-01 19:08:42

Skulle inte göra tortillas på rågmjöl, går säkert men smaken lär inte bli tortilla aktig. Grahamsmjöl blandat med vanligt vetemjöl eller oxå majsmjöl blandat med vetemjöl är nog bättre alternativ.

Gör en halv sats och stoppa fem tortillas i frysen, bara att plocka fram sen när du blir sugen. :)

profilbild
Skrivet av: wwao 2011-06-02 11:40:51

Gjorde ett tortilla-liknande bröd nyss på 1,5 msk grahamsmjöl, en äggvita och 2 msk mjölk. Riktigt bra blev det. 80 kcal/skiva.

Sida: 1

Du måste vara inloggad för att kunna delta i denna tråden