Artiklar

Så klarar du julborden - 4 enkla tips!

Skribent: Johan Tenfalk
Nu börjar julborden, glöggträffarna och jul-luncherna dra igång. Håller du på att gå ner i vikt kan det vara en bra idé att fokusera på att hålla vikten snarare än att gå ner i vikt under december. Glöm inte att det är DU som bestämmer vad och hur mycket mat du ska äta.

Det brukar inte vara några problem om du tänker efter före du lägger upp maten på tallriken. Det är inte helt ovanligt att man lastar upp allt som erbjuds och även en hel del sådant man egentligen inte riktigt gillar.

Välj ut det du vill äta
Gå gärna en runda runt julbordet och spana in vad du gillar och vad som kan passa just dig. Försök att bestämma dig för vad du ska äta innan du börjar.

Ät det goda först
En vanlig fälla är att man äter mat som man egentligen inte tycker om först, för att sedan gå över till det man gillar bäst. Spara det bästa till sist som det heter. När du väl ska börja plocka på dig dina favoriter är du redan mätt, men du måste ju bara ha det där goda som du nu sparat till sist, känns det igen? Gå inte i den fällan, utan välj ut det godaste och ät det först och hoppa över det andra.

Mindre kolhydrater
Äter du lågkolhydratskost, som ex LCHF, är det inte svårt att äta dig mätt på feta och proteinrika livsmedel. Hoppa över allt som innehåller socker och hoppa över eller ät lite av utfyllnaden på julbordet, såsom potatis och bröd beroende på hur strikt du är. Välj exempelvis skinka, lutfisk, rostbiff, köttbullar, brysselkål, lax och sill. Är du strikt se upp med sillens lag eller sås som ibland kan innehålla en del socker. Välj då istället ex sillröror baserad på crème fraiche. Tänk på att ris a´la Malta innehåller vanligtvis mycket kolhydrater. Det finns alternativ: » Länk

Drick mycket
Det är vatten eller kolsyrat vatten jag syftar på, inte alkohol. Om du dricker mycket vatten blir du fortare mätt. Glögg är ofta rena sockerbomben och julmust och annan läsk toppar listan på ”undvik”. Öl innehåller mycket kalorier och mycket kolhydrater, tänk på mängden. Det är inte ovanligt att det blir ett högt alkoholintag i juletider vilket ofta innebär att man gör fel val även på julbordet och kanske också den kommande kvällen.